Новий Класифікатор професій – 2024: до чого готуватися кадровику

Верховна Рада прийняла у першому читанні Закон на базі законопроєкту № 9630. Законом пропонується утворення Єдиного реєстру кваліфікацій, який об’єднає в одне ціле Класифікатор професій, численні Довідники кваліфікаційних характеристик та Реєстр кваліфікацій


Діюча система формування назви посади, та розробки посадової або робочої інструкції


Згідно діючого законодавства на основі Класифікатора професій формується назва посади, яка використовується в документах на підприємстві: штатному розписі, трудовій книжці, наказах з кадрових питань тощо.


Класифікатор професій оновлюється, але не дуже оперативно.

Наприклад, у Класифікаторі професій й досі немає HR-менеджера або рекрутера, які широко вживаються на ринку праці.

Однак назви посад утворюються саме на підставі Класифікатора професій. Його актуальну версію можна переглянути на сайті Мінекономіки, пройшовши шлях: Діяльність, Сфера зайнятості, Класифікатор професій й далі обрати Класифікатор професій: пошук.


До того ж потрібно не просто обрати актуальну професійну назву роботи, але й врахувати правила її утворення для застосування у кадровому обліку. А це й розкриття дужок, особливості доповнення похідними словами. Тобто ціла процедура.


Визначившись з назвою посади, потрібно розробити посадову або робочу інструкцію. І у такому разі слід звернутися до Довідників кваліфікаційних характеристик. Такий Довідник є загальний для професій усіх галузей (Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників), а є Довідники, розроблені під окремі галузі та напрямки – охорони здоров’я, соціальних послуг тощо. Їх дуже багато. Разом із тим також застосовується Реєстр кваліфікацій


Система важка. Потрібно сформувати назву посади або професії, використавши Класифікатор професій, а потім знайти основу для формування посадової або робочої інструкції, скориставшись Довідниками кваліфікаційних характеристик, Реєстром кваліфікацій.


Перспективи спрощення


Новим Законом, як випливає із пояснювальної записки, передбачається об’єднання Класифікатора професій, чисельних Довідників кваліфікаційних характеристик та Реєстру кваліфікації під «одним крилом» - Єдиним реєстром кваліфікацій або Класифікатором професій. Тобто усе необхідне для формування назви посади або професій, посадової або робочої інструкції буде в одному місці.


При цьому порядок створення, внесення змін та ведення Єдиного реєстру кваліфікацій або Класифікатора професій має затвердити Кабмін.


Висновки


  1. Отже, найближчим часом очікується поява Єдиного реєстру кваліфікацій, який прийде на заміну Класифікатору професій, Довідників кваліфікаційних характеристик та Реєстру кваліфікацій.
  2. Проте такий задум потребує ще й технічної сторони реалізації та приведення у відповідність чисельних нормативно-правових документів.
  3. Коли відбудуться подальші кроки, - перш за все залежить від прийняття нардепами Закону в цілому.


Джерело: kadroland