Про старт Е-кабінету військовозобов’язаного, новий КП, дублікат трудової, оновлене положення про ВЛК, 90 днів відпустки без збереження. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 06.05.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Колеги, Тетяна Шолкова, редакторка Кадрової платформи № 1, підготувала щотижневий випуск новин.


Сьогодні обговоримо ключові зміни в законодавстві за тиждень з 29 квітня по 3 травня. Поїхали!


Е-кабінет військовозобов’язаного: старт з 18 травня?


Закон про мобілізацію з 18 травня передбачає добровільну реєстрацію в електронному кабінеті військовозобов’язаного, призовника або резервіста. Через нього можна уточнити дані. Для цього відведено 60 днів. Коли запрацює е-кабінет? Кабміну для запуску відведено час до 17 червня. Проте заступниця Міністра оборони повідомила іншу дату.


Порядок оформлення дубліката трудової книжки


Через бойові дії почастішали випадки втрати, пошкодження або знищення трудових книжок. У статті розповідаємо про оформлення дублікатів трудової книжки (вкладишів до неї) у разі втрати трудової книжки або якщо трудова книжка зіпсована.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Читати статтю


З 4 травня діє оновлене Положення про ВЛК


З 4 травня набирає чинності № 3621-IX, який скасовує поняття «обмежено придатний». Так ось, уже є зміни до Положення про військово-лікарську експертизу, у тому числі й про ВЛК. За результатами повторного медогляду громадянину може бути наданий один із статусів: придатний або непридатний. Деталі за посиланням.


Е-бронювання через Дію: (не)спрощення процедури


Уже неодноразово від урядовців та нардепів лунали заяви щодо розробки механізму із бронювання через портал Дія. Нарешті, на сайті Кабміну з’явився проєкт постанови. Коротко розповідаємо про те, що, власне, готується.


Новий класифікатор професій-2024


Верховна Рада прийняла в першому читанні Закон на базі законопроєкту № 9630. Законом пропонується утворення Єдиного реєстру кваліфікацій, який об’єднає в одне ціле Класифікатор професій, численні Довідники кваліфікаційних характеристик та Реєстр кваліфікацій. До чого готуватись кадровику, розповідаємо в публікації.


Стаття та відео тут


Це вам не сайт знайомств!


Якщо в оголошенні про вакансію, наприклад, роботодавець зазначить, що на посаду інспектора з кадрів шукають жінку віком від 30 до 40 років, з вказівкою на те, щоб кандидати, які проживають за межами регіону, не турбували – це буде прямим порушенням законодавства про працю. Про розмір штрафу та вимоги до реклами вакансії говоримо тут.


Редакція радує подарунком


Сьогодні ми даруємо вам універсальний помічник «Списки військового обліку: ТОП-7 порад із ведення + зразки заповнення».


🎁 Отримати подарунок


Навіть власним коштом не можна?


Держпраці продовжує коментувати відпустки без збереження зарплати. Отже, така відпустка без збереження зарплати за згодою сторін під час дії воєнного стану не обмежена тривалістю 90 днів, тобто може тривати і 100, і 200, і більше днів. Головне, згода працівника і роботодавця та оформлювати таку відпустку у рамках кожного продовження воєнного стану.


Як отримати ТК без звільнення


Держпраці перераховує випадки, коли роботодавець може видавати на руки працівникам паперові трудові книжки, які ще зберігаються на підприємстві. Перший випадок: роботодавець зобов’язаний видати паперову трудову книжку в разі звільнення. Про інші випадки говоримо за посиланням.


♑ А що кажуть зірки?


Ретроградний меркурій та магнітні бурі позаду, а це означає, що тиждень точно буде вдалим. Зірки бажають, щоб голова гуділа тільки від кількості приємних новин, і нагадують про використання сонцезахисного крему :)


Ви – сценарист


Ми знаємо, наскільки корисними є наші безкоштовні вебінари за найактуальнішими темами.


І як професіонал, ви можете допомогти нам у плануванні наступних ефірів. Усе дуже просто — виберіть тему вебінару, яка цікавить вас найбільше. Своїм голосом ви допомагаєте нам робити ефіри максимально корисними.


Дякуємо заздалегідь 😉


Пройти опитування


Корисно для кадровика


  1. Перевірте правильність оформлення трудової книжки перед оцифруванням.
  2. Чи змінювати працівникам військовий квиток на військово-обліковий документ нової форми.
  3. Мінімальний посадовий оклад особам ОМС встановлено на рівні 7100 грн.
  4. Зменшено штрафи за порушення військового обліку до другого читання.
  5. Дата виходу працівниці з відпустки по догляду за дитиною до 3-х років.


Тут на вас завжди чекають!


Наш Telеgram-канал — це кадрова спільнота, в якій ду-у-уже люблять підписників, дарують подаруночки, тримають руку на пульсі змін і завжди інформують щодо всіх робочих питань.


👉 Якщо ви не з нами, запрошуємо у кadroland live!


Новини підготувала


Ваша шукає працівника без віку та статі Редакція