Відстрочка від мобілізації: батьки з інвалідністю

З 18 травня набирає чинності Закон України від 11.04.2024 № 3633-IX, яким внесено зміни, зокрема, до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Розглянемо найпопулярнішу підставу для відстрочки від мобілізації - це інвалідність батьків чи батьків дружини


Отже, за яких умов чоловік, у якого є батьки - особи з інвалідністю, матиме право на відстрочку?


Для відповіді на це питання звернемося до статті 23 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в редакції Закону № 3633:

право на відстрочку отримають чоловіки, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, але за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати.

Що це означає та хто має зобов'язання утримувати таких осіб?


Відповідь на це питання надає Сімейний кодекс України: і це повнолітні діти, другий з подружжя, працездатні батьки, якщо такі є.


Розберемо на прикладах.

Приклад 1. У військовозобов’язаного чоловіка є мати – особа з інвалідністю ІІ групи. Але у матері є працездатна донька. В такому випадку військовозобов’язаний чоловік, хоч і має мати з інвалідністю, не отримує права на відстрочку, адже донька зобов’язана за законом утримувати свою мати.
Приклад 2. У чоловіка є теща – особа з інвалідністю. У тещі немає чоловіка, немає інших дітей, крім доньки. Але донька знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, тож не здатна до активної трудової діяльності, тому не може утримувати свою мати. В такому випадку військовозобов’язаний чоловік матиме право на відстрочку на певний час. 
Приклад 3. Якщо мати – особа з інвалідністю ІІ групи, має 2 синів, що є військовозобов’язаними, і при цьому не має ні працездатного чоловіка, ні інших повнолітніх дітей, то в такому разі мати має право обирати, хто з двох синів матиме право на відстрочку. Звісно, що вибір важкий, але саме до такого вибору нова редакцій Закону про мобілізацію примушує мати, яка має інвалідність. 


Джерело: kadroland