Дії кадровика, який сумнівається у справжності лікарняного

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Як реагувати кадровику на лікарняний, який відкритий, наприклад, ТОВ «Центральна аптека»?

Електронний лікарняний формується на підставі медичного висновку в електронній системі охорони здоров’я. Перевірте, який лікар сформував медичний висновок. Якщо його посада (спеціальність) вказана в переліках Порядку № 1066, він правомірно його сформував і маєте оплатити такий лікарняний.


Право формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність відповідної категорії в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (далі – Реєстр) мають лікуючі лікарі, які перебувають на лікарських посадах згідно з переліком, наведеним у додатку 1, та які мають лікарські спеціальності згідно з переліком, наведеним у додатку 2 (абз. 3 п. 2 розд. І Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ 01.06.2021 № 1066; далі – Порядок № 1066).


Не мають право на формування медичних висновків в Реєстрі:


  1. лікарі центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій переливання крові, закладів судово-медичної експертизи, бальнеологічних лікарень, грязелікарень, косметологічних і курортних поліклінік;
  2. лікуючі лікарі суб’єктів господарювання всіх форм власності при косметологічних втручаннях без медичних показань (абз. 4 п. 2 розд. І Порядку № 1066).


Тож перевірте, який лікар сформував медичний висновок. Якщо його посада (спеціальність) вказана в переліках, він правомірно його сформував і маєте оплатити такий лікарняний.


Якщо є сумнів щодо обґрунтованості видачі лікарняного, можете направити запит до ПФУ для проведення відповідної перевірки.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Статті на тему:


Паперові лікарняні: що перевіряє та заповнює кадровик

Електронні лікарняні: покрокове оформлення з позиції кадровика