Можливість вести паперову трудову книжку, незважаючи на впровадження електронної

Після закінчення перехідного періоду, який триватиме до 10 червня 2026 року, паперова трудова книжка фактично втратить статус обов’язкового документу, але працівники, які хочуть отримувати відомості про трудову діяльність саме в паперовій формі, можуть і надалі користуватися такою можливістю

Чи потрібна паперова трудова книжка, якщо вже є електронна?

Інспектори Держпраці роз’яснили, що з червня 2021 року були запроваджені електронні трудові книжки як аналоги паперових.


Тож відтоді, як зазначається у ст. 48 КЗпП, облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».


Після закінчення перехідного періоду, який триватиме 5 років (до 10 червня 2026 року), паперова трудова книжка фактично втратить статус обов’язкового документу, але працівники, які хочуть отримувати відомості про трудову діяльність саме в паперовій формі, можуть і надалі користуватися такою можливістю.

Роботодавець на вимогу працівника зобов’язаний вносити до неї, як передбачає ст. 48 КЗпП, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення й нагороди за успіхи в роботі

Якщо раніше трудова книжка зберігалась у роботодавця, то тепер буде знаходитись у працівника.


Джерело: Держпраці