Як виправити запис щодо прізвища на титульній сторінці трудової книжки

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Працівниці на попередньому місці роботи на титульній сторінці трудової книжки не записали свідоцтво про одруження та не змінили прізвище. Працівниця сама закреслила дівоче прізвище і написала прізвище, але з помилкою і на російській мові. Як виправити ситуацію?

Внесіть зміни до трудової книжки на підставі документів про зміну прізвища. Закресліть прізвище, яке внесла працівниця, напишіть правильне.


При внесенні записів до трудових книжок маємо керуватися нормами Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58 (далі - Інструкція № 58).


Зміну записів у трудових книжках про прізвище, ім’я, по батькові і дату народження виконує власник або уповноважений ним орган за останнім місцем роботи на підставі документів та з посиланням на номер і дату цих документів.


Серед документів-підстав є:


  1. паспорт,
  2. свідоцтво про народження,
  3. свідоцтво про шлюб,
  4. свідоцтво про розірвання шлюбу,
  5. свідоцтво про зміну прізвища, ім’я та по батькові тощо.


Зміни вносять на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки, закреслюють однією рискою, наприклад, колишнє прізвище або ім’я, по батькові чи дату народження; записують нові дані з посиланням на документи-підстави на внутрішньому боці обкладинки; засвідчують підписом керівника підприємства або спеціально уповноваженої ним особи і печаткою підприємства або печаткою відділу кадрів, згідно з п. 2.13 Інструкції № 58.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Статті на тему:


Порядок оформлення дублікату трудової книжки

Паперова трудова книжка: зберігання та внесення записів у перехідний період

Сканування трудових книжок: ТОП-4 питання 2024 року

Записи до паперової трудової книжки: особливості внесення у 2024 році