Працівника мобілізували: чи виплачувати компенсацію за невикористані дні відпочинку за дні донації крові

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Працівника мобілізували 07.05.2024 року. Він надіслав заяву щодо виплати йому компенсації за дні щорічної основної відпустки та 3 дні за донацію крові. Як правильно оформити наказ?

Компенсувати слід лише дні щорічної відпустки та відпустки на дітей. Виплата компенсації за дні відпочинку за донацію крові не передбачена. Тому їх не зазначаєте в наказі.


Така наша відповідь ґрунтується на положеннях ч. 2 ст. 24 Закону про відпустки.


Тут читаємо про те, що працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом, за їх бажанням та на підставі заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (передбачена ст. 19 Закону про відпустки).


Відповідну заяву потрібно подати не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу.


Як бачимо, компенсуємо лише дні щорічні відпустки та відпустки на дітей.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Статті на тему:


Мобілізація працівника: оформлення, гарантії, право на компенсації

Як увільняти донора і надавати день відпочинку


Шаблони та зразки документів:


Заява про компенсацію щорічної відпустки при мобілізації працівника у 2024

Наказ про виплату грошової компенсації за невикористані дні щорічної основної відпустки через призов на військову службу під час мобілізації у 2024 році