Коли батькові можуть відмовити надати відпустку при народженні дитини

Роботодавець має право відмовити батькові у відпустці при народженні дитини, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури або пропущено тримісячний термін для звернення

Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?

Держпраці у роз’ясненні відповіли, що ні, не може, якщо працівник не залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.


Зауважте, роботодавець також має право відмовити батькові у відпустці при народженні дитини, якщо пропущено тримісячний термін для звернення.


Нагадаємо, для одержання відпустки працівник має звернутися до роботодавця із заявою не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Ця відпустка повинна бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.


Законодавство про працю (ст. 77-3 КЗпП) передбачає надання працівникам одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів.


Право на таку відпустку мають батько дитини (батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки) або чоловік, дружина якого народила дитину, або інші родичі (якщо мати або батько дитини є одинокими). Ця відпустка надається тільки одній особі.


У Держпраці додали, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, роботодавець має право відмовити йому у період дії воєнного стану.


Джерело: Держпраці