Чи потрібен наказ на оплату перших 5 днів непрацездатності

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Чи потрібно робити наказ на оплату перших п'яти днів лікарняних коштом підприємства під час кожного випадку тимчасової непрацездатності? Чи може достатньо видати один наказ про те, що перші 5 днів лікарняних оплачує фірма?

Підставою для оплати буде листок непрацездатності. Додатково наказ для оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності видавати не потрібно.


Як відомо, перші п’ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачує роботодавець, решту — ПФУ. Це закріплено у ч. 2 ст. 15 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105) та Порядку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженим постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440. Це не стосується випадків тимчасової непрацездатності, передбачених частинами 3—9 ст. 15 Закону № 1105.


Отже, додатковий наказ не потрібен, адже оплата перших 5 днів непрацездатності передбачена на законодавчому рівні. Підставою для оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника, скріпленим печаткою за основним місцем роботи (п. 4 Порядку № 440). Звісно треба розуміти, що норму було виписано, коли йшлося виключно про паперові лікарняні, наразі ж підставою слугує е-лікарняний.


Зверніть увагу, у разі відмови в оплаті листка непрацездатності (у тому числі й щодо оплати перших 5 днів непрацездатності), зокрема, з підстав перелічених у ст. 16 Закону № 1105, може бути виданий Наказ про відмову в призначенні страхової виплати або це може бути оформлено рішенням уповноваженої особи.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Стаття на тему:


Електронні лікарняні: покрокове оформлення з позиції кадровика


Шаблони та зразки документів:


Наказ про прийняття рішення щодо відмови у призначенні застрахованій особі страхової виплати

Наказ про прийняття рішення щодо відмови у призначенні застрахованій особі страхової виплати (вихід на роботу під час лікарняного)