Чи можуть жінкам вручати повістки: роз'яснює ТЦК

В Україні немає мобілізації жінок, але громадянок можуть призвати на військову службу або залучити до робіт у воєнний час

Мобілізація жінок в Україні не проводиться. Але громадянок можуть призвати на військову службу чи залучити до виконання певних робіт у воєнний час.


Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Полтавського обласного ТЦК та СП майора Романа Істоміна в інтерв'ю Telegraf.


Він наголосив, що наразі жінок примусово не призивають в армію. Але натякнув, що військовозобов'язані жінки все ж можуть отримати повістку та в теорії бути призваними до війська.


За його словами, більшість жінок в Україні, які перебувають на військовому обліку, мають право на відстрочку або звільнення. Зокрема, якщо жінка виховує сама неповнолітню дитину чи дитину з інвалідністю, або є багатодітною мамою.


Також, якщо подружжя виховує дитину, то призвати можуть лише одного з батьків. Але у разі, якщо дитина доросла, то мобілізувати можуть всіх трьох членів сім'ї.


Як наголосив речник ТЦК:

Та це в теорії. Адже у більшості своїй жінки не є військовозобов’язаними, батько дорослого сина може мати букет хвороб або й інвалідність, а син його доглядати. Тобто, все дуже індивідуально, життєвих варіацій багато


Джерело: РБК-Україна