Кабмін планує до 2030 року зменшити гендерний розрив в оплаті праці

В планах Уряду скоротити розрив в оплаті праці чоловіків та жінок з 18,6% до 13,6% шляхом, зокрема, удосконалення законодавства щодо рівної оплати праці

Уряд розробив та затвердив Стратегію зменшення гендерного розриву в оплаті праці і вже почав її реалізовувати.


В планах урядовців до 2030 року скоротити розрив в оплаті праці чоловіків та жінок з 18,6% до 13,6%. Про це розповіла Перший віце-прем’єр-міністр України Міністр економіки України Юлія Свириденко під час виступу на заході «На шляху впровадження Національної стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року та внесок партнерів у цей процес», що відбувся за участі першої леді України Олени Зеленської.


Міністерство економіки розробило Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року та презентувало її у травні цього року.


15 вересня Уряд ухвалив стратегію та затвердив операційний план заходів з її реалізації на 2023-2025 роки.


Завдяки імплементації Стратегії планується досягти трьох ключових цілей:


  1. удосконалити законодавство про рівну оплату праці;
  2. сприяти подоланню стереотипів і дискримінації щодо професій за ознакою статі;
  3. створити сприятливі умови для зручного поєднання сімейних і професійних обов’язків.


За словами Юлії Свириденко, від травня Міністерство економіки вже почало реалізовувати цю стратегію і досягло перших результатів:


  1. Міністерство економіки підготувало проект Трудового кодексу;
  2. партнери UN Women Ukraine невдовзі розпочнуть всеукраїнську комунікаційну компанію;
  3. Уряд подав заявку на приєднання до рекомендації Ради ОЕСР щодо забезпечення гендерної рівності в сферах освіти, зайнятості й підприємництва;
  4. Міністерство економіки реалізує грантову програму єРобота, яка сприяє залученню жінок, у тому числі дружин ветеранів, до розвитку підприємництва. Більшість переможців за програмою складають жінки.


Джерело: Урядовий портал