Повістка до ТЦК та СП: відповідальність за неявку 

За неявку по повістці особі може загрожувати адміністративна і кримінальна відповідальність. У яких випадках це відбувається та якою є міра відповідальності? Про це і поговоримо далі


Адміністративна відповідальність 

 

Згідно зі ст. 210 КпАП, порушення призовниками, військовозобов’язаними та резервістами правил військового обліку в особливий період тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Отже, максимальна сума штрафу складає 1 700 гривень. 


Якщо постанова про накладення штрафу не буде оскаржена, особа буде вважатися такою, що вчинила адміністративне правопорушення, і є ризик, що таку особу поліція доставить до ТЦК та СП.  


Так, відповідно до ч. 3 ст. 38 Закону № 2232, органи Національної поліції України у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями ТЦК та СП доставити до ТЦК та СП осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені ст. 210, 210-1 КпАП

Тож неявка по повістці для уточнення даних може потягнути адміністративну відповідальність

Це означає, що в ТЦК та СП буде розглянута справа про адміністративне правопорушення, і винесена постанова у справі про адміністративне правопорушення. Якщо ця постанова не буде оскаржена в судовому порядку, особа буде вважатися такою, що вчинила адміністративне правопорушення, а отже є підстави доставити її до ТЦК та СП проти її волі. 


Кримінальна відповідальність 


Припустимо, що особу доставлено до ТЦК та СП, і вже там їй вручено повістку на проходження медкомісії. 


Така медкомісія може тривати певний час, і за її результатами особу можуть визнати придатною для військової служби та вручити вже мобілізаційне розпорядження. 


Вручення такого мобілізаційного розпорядження зобов’язує особу, яка його отримала, з’явитися до військової частини або на збірні пункти ТЦК та СП у строки, зазначені у такому розпорядженні. 

Саме неявка за таким мобілізаційним розпорядженням може мати наслідком застосування кримінальної відповідальності до винної особи

Адже, відповідно до ст. 366 ККУ, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. 


Висновки 

 

Повістки бувають різні за змістом. Під час війни можуть вручати повістки для уточнення даних і для проходження військово-лікарської комісії. Неявка за такими повістками не може спричинити кримінальну відповідальність. Особі, яка не з’явилася за такими повістками, може загрожувати лише адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. 


Але якщо після проходження медкомісії й визнання особи придатною до військової служби, їй буде вручено мобілізаційне розпорядження (повістка про явку на збірний пункт), і особа без поважних причин не з’явиться за таким розпорядженням (повісткою), їй може загрожувати кримінальна відповідальність до 5 років позбавлення волі. 

 

Нормативно-правове забезпечення


  1. КпАП – Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X. 
  2. ККУ – Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 № 2341-III. 
  3. Закон № 2232 – Закон України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу». 


Джерело: kadroland.com