Зареєстровано законопроект про створення е-реєстру військовозобов'язаних в Україні

Законопроект № 10062 передбачає створення е-реєстру військовозобов'язаних та е-кабінету призовника

У ВРУ зареєстровано законопроект № 10062 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану».


Автори законопроекту пропонують:


  1. інформаційну взаємодію між державними реєстрами у зв’язку з набуттям статусу учасника бойових дій;
  2. встановлення можливості громадян України подати заяву (звернення) в паперовій або електронній формі відповідно до Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», і, зокрема, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
  3. встановлення особливостей набуття статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану на підставі довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України оформленою в електронному вигляді.
Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів буде електронною інформаційно-комунікаційною системою для збирання, зберігання, обробки та використання даних про громадян України віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах

До Реєстру будуть внесені та збережені такі дані:


  1. персональні дані призовників, військовозобов'язаних та резервістів;
  2. службові дані призовників, військовозобов'язаних та резервістів;
  3. дані про потребу в особовому складі Збройних Сил України та інших військових формувань, крім державної таємниці.


Крім того, передбачається створення Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста. Це програмний інтерфейс Реєстру, призначений для відображення відомостей про призовника, військовозобов’язаного, резервіста, які містяться у Реєстрі.


Передбачається, що Закон набере чинності наступного дня після його опублікування.


Джерело: ВРУ