Чи потрібно про звільнення за власним бажанням попереджати за два тижні

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Чи може працівник звільнитись у період, коли він виконує обов'язки завідувача відділу на час відпустки завідувача відділу? На час дії воєнного стану при звільненні за власним бажанням не потрібно ж відпрацьовувати 2 тижні?

Працівник має право звільнитися, зокрема, й під час виконання обов’язків завідувача відділу. Але, якщо мова про звільнення саме за власним бажанням, то про своє бажання звільнитися у загальному випадку працівник має попередити мінімум за два тижні. І це правило діє й під час воєнного стану!


Відповідно до ст. 38 КЗпП працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні.


Але із цього правила передбачені виключення. Так, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник. До підстав, за яких працівник не може продовжувати роботу, віднесено:


  1. переїзд на нове місце проживання;
  2. переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;
  3. вступ до закладу освіти;
  4. неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;
  5. вагітність;
  6. догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю;
  7. догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи;
  8. вихід на пенсію;
  9. прийняття на роботу за конкурсом;
  10. інші поважні причини.


Також працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили (ч. 3 ст. 38 КЗпП).


І ще одна норма, яка діє під час воєнного стану, — ст. 4 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»:

у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Заява про звільнення за власним бажанням

Наказ про звільнення за власним бажанням

Заява про звільнення за власним бажанням із поважної причини

Наказ про звільнення за власним бажанням у зв'язку з виходом на пенсію