МОЗ про дистанційне відкриття лікарняного вагітною та перенесення декретної відпустки

Завдяки цифровізації у медичній сфері працівниці можуть самостійно обирати період декретної відпустки, дистанційно відкривати лікарняний перебуваючи за кордоном

Як вагітній, що перебуває за кордоном, дистанційно відкрити лікарняний?


На час воєнного стану Міністерство охорони здоровʼя (МОЗ) спростило процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН), у тому числі вагітним та породіллям, які вимушено залишили територію країни. Тепер це можна зробити без особистого прийому в українського лікаря.


На період дії воєнного стану МВТН у категорії «Вагітність та пологи» формується на підставі іноземних медичних документів, що засвідчують факт вагітності або пологи у жінки.


З 30-го тижня вагітності жінка може звернутися до свого українського лікаря, який і сформує їй відповідний МВТН. А далі – якщо жінка є в реєстрі застрахованих осіб – їй буде сформовано у ПФУ електронний лікарняний.


Як самостійно обрати дату початку відпустки по вагітності та пологах?


Жінка може продовжити працювати і після 30-го тижня вагітності, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований МВТН і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати.


Для цього жінка подає своєму лікареві заяву із зазначенням дати, з якої вона хоче розпочати відпустку.


Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки. Відповідно і не зменшується розмір допомоги з вагітності та пологів.


Джерело: МОЗ