Повістка для тих, хто має право на відстрочку чи бронювання: чи можливе ВЛК або мобілізація?

Чи можливі проходження ВЛК за повісткою або мобілізація для тих, хто має право на відстрочку чи бронювання — питання наразі актуальне. Детальніше про це — далі в публікації.


Підстави для виклику громадянина з відстрочкою до ТЦК 


Відповідно до п. 27 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 №560 (далі — Порядок №560) під час мобілізації громадян можуть викликати до ТЦК з метою:


  1. Взяття на військовий облік. 
  2. Проходження ВЛК.
  3. Уточнення своїх персональних даних чи даних військово-облікового документа.
  4. Призову на військову службу під час мобілізації та відправлення до місць проходження військової служби. 


Перша мета немає сенсу. Адже, якщо є оформлена відстрочка чи бронювання, то особа точно стоїть на військовому обліку. В іншому випадку, вона б не оформила відстрочку чи не отримала б підтвердження бронювання.


Щодо останньої мети, а саме призову на військову службу, то особу, яка має право на відстрочку, не можуть мобілізувати. Тож і повістку не повинні вручати. Хіба що, особа забула оформити відстрочку…


Правила військового обліку зобов’язують надавати до ТЦК документи, що підтверджують право на відстрочку. Тому, якщо документи не подавалися до ТЦК, скористатися правом можна навіть після отримання повістки.

 

Дії заброньованого громадянина після отримання повістки для проходження ВЛК 


Щодо повістки на проходження ВЛК, то відповідно до п. 63 Порядку №560 військовозобов’язаних, у яких строк дії відстрочки не завершився, на ВЛК не направляють.


Ба більше, особи, що звернулися до ТЦК із заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляють для ВЛК.


Тобто, і особи, що лише подали заяву, і ті, що вже мають оформлену відстрочку, на ВЛК не направляються. Відповідно, повістка для проходження ВЛК не повинна надсилатися. Не зважаючи на це, доволі часто бувають помилки. Тому в разі отриманні повістки є сенс відразу повідомити ТЦК про наявність права на відстрочку. Якщо ж проігнорувати таку повістку, треба бути готовим відстоювати своє право, в т.ч. в суді (це у випадку, якщо доведеться оскаржувати постанову ТЦК про накладення штрафу).


Повістка для уточнення даних: обов'язок з'явитися всім


Також може надійти повістка для уточнення персональних даних та даних військово-облікового документа. І громадянин зобов’язаний з’явитися до ТЦК на виконання ст. 22 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Вимоги вказаної статті обов’язкові для усіх військовозобов’язаних, навіть тих, хто має право на відстрочку, в т.ч. право на бронювання.

Отже, особу, яка має оформлене право на відстрочку, можуть викликати для уточнення даних чи даних військово-облікового документа. Але не повинні викликати для постановки на облік, для проходження ВЛК чи для призову на військову службу.  

Відповідальність за неявку по повістці  


Якщо не з’явитися за повісткою, яка була правомірно вручена, є ризик отримати штраф до 25 500 грн відповідно до статей 210 чи 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тож, якщо це повістка для уточнення даних, то краще не нехтувати своїми обов’язками. Дані будуть уточнені, обов’язки будуть виконані, а ВЛК і мобілізація до закінчення права на відстрочку не загрожуватимуть.


Якщо ж так сталося, що надійшла повістка на ВЛК, то краще відразу повідомити ТЦК, що проходження медкомісії не можливе з посиланням на п. 63 Порядку №560.


Джерело: kadroland