Надсилати заяву на відстрочку та пакет документів поштою законно

Порядком №1487 не передбачено обов`язку особистого відвідування ТЦК та СП для подання заяви та документів на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації

Громадянин стверджував:


  1. оскільки у ТЦК не прийняли заяву з документами для надання відстрочки від мобілізації, він направив їх до ТЦК рекомендованим листом з описом вкладення. ТЦК отримали дані документи, про що свідчить підпис про отримання листа у рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення;
  2. але заяву залишили без розгляду, будь-яких рішень не прийняли, відповідей не надали та не надіслали поштою;
  3. у нього були у наявності усі документи, необхідні для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на підставі абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі – Закон №3543);
  4. ТЦК допустив протиправну бездіяльність щодо розгляду заяви та надання відстрочки від мобілізації.


Рішення суду по даній справі


На час виникнення спірних правовідносин Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів, діяв в редакції затвердженій постановою КМУ від 30.12.2022 №1487 (далі - Порядок №1487).


Призовники, військовозобов`язані та резервісти повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у ст. 7 Закону України від 16.03.2017 № 1951-VIII «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів», а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у ст. 23 Закону №3543 (пп. 8 п. 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів (додаток 2 до Порядку №1487)).


Тобто військовозобов`язані повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних та надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Суд звертає увагу, що Порядком №1487 не передбачено обов`язку особистого відвідування ТЦК та СП для подання заяви та документів на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Отже, громадянин дотримав процедуру особистого подання (направлення) документів, що підтверджують (на його думку) право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації

ТЦК є особами публічного права, мають самостійний баланс, реєстраційні рахунки в органах Казначейства (п. 7 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2022 №154; далі – Положення №154).


ТЦК, зокрема, оформляють для військовозобов`язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік (п. 11 Положення №154).


Тому ТЦК, як суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого належить вирішення питання щодо надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, після отримання заяви про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та документів, які підтверджують таке право, повинен був прийняти певне рішення за наслідком їх розгляду. Адже відстрочка/відмова у відстрочці передбачає її письмове оформлення.


Джерело: рішення Донецького окружного адмінсуду від 01.07.2024 у справі №200/2285/24