Законопроєкт про зупинку мобілізації до 25 років отримав підтримку у Комітеті ВРУ

3 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11379-д, який забороняє мобілізацію не тільки обмежено придатних від 18 до 25 років, але тих, хто не пройшов строкову службу або хто не має військової кафедри. 16 вересня Комітет з питань нацбезпеки і оборони одноголосно підтримав його прийняття в цілому

Народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що Комітет з нацбезпеки та оборони підтримав законопроєкт №11379-д. Це законопроєкт зроблений на базі законопроєкту №11379.


Олексій Гончаренко у своєму телеграм-каналі зазначив:

Законопроєкт забороняє мобілізацію не тільки обмежено придатних від 18 до 25 років, але тих, хто не пройшов строкову службу або хто не має військової кафедри

Народний депутат додав, що в законопроєкті також передбачено право на звільнення для тих, кого вже встигли мобілізувати через колізію в чинному законі про мобілізацію.


Цей законопроєкт вирішує два важливих завдання:


  1. По-перше, він визначає, що військовозобов’язані, які на день набрання чинності Законом України від 21 березня 2024 року №3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, – не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення ними 25-річного віку. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.
  2. По-друге, цей законопроєкт передбачає, що військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період з числа осіб, які на день набрання чинності Законом України від 21 березня 2024 року №3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, та які не досягли 25-річного віку можуть бути звільнені з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.


Комітет з питань молоді і спорту 15 серпня 2024 року розглянув законопроєкт №11379-д та рекомендує Верховній Раді України його прийняти.


Цей законопроєкт було розглянуто 3 вересня в сесійній залі ВРУ. Як повідомив у своєму телеграм-каналі Олексій Гончаренко, законопроєкт №11379-д було прийнято за основу.


16 вересня Гончаренко повідомив, що Комітет з питань нацбезпеки і оборони Верховної Ради розглянув і одноголосно підтримав для прийняття в цілому законопроєкт №11379-д.



Джерело: телеграм нардепа Гончаренко