Встигнути до 1 жовтня: видаємо наказ щодо підвищення кваліфікації відповідального за ведення військового обліку

Що потрібно зробити до 1 жовтня кожній юридичній особі, яка веде військовий облік? Правильно, видати наказ щодо підвищення кваліфікації особи відповідальної за військовий облік. Який це може бути наказ розповідаємо у статті


Всі юрособи, незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, форми оподаткування ведуть персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які працюють чи навчаються в таких підприємствах (установах, організаціях). Послуговуються при цьому Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі – Порядок № 1487).


Відповідно до п. 8 Порядку № 1487 організація військового обліку покладається на відповідних керівників, а обов’язки з ведення військового обліку покладаються на працівників служби персоналу, служби управління персоналом (далі – служба персоналу).


І лише, коли на підприємстві немає служби персоналу (кадровика) обов’язки з ведення військового обліку покладаються на особу, яка веде облік працівників.


Отже, з метою ведення персонального військового обліку керівник повинен призначити особу, відповідальну за введення військового обліку. Таке призначення оформляють Наказом про покладання обов'язків із ведення військового обліку.


Звертаємо увагу, що відповідно до п. 10 Порядку № 1487 за ведення військового обліку встановлюється доплата в розмірі до 50% посадового окладу, а для державних службовців – в межах економії фонду оплати праці.


При цьому, на думку ТЦК та СП, доплата за ведення військового обліку повинна встановлюватися навіть тоді, коли відповідні посадові обов’язки визначені посадовою інструкцією працівника.


Підвищення кваліфікації – обов’язкова вимога Порядку № 1487


Відповідно до п. 12 Порядку № 1487 державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації щороку до 1 жовтня визначають потребу в підвищенні кваліфікації відповідальних за ведення військового обліку.


Водночас законодавство не забороняє покладати обов’язки із ведення військового обліку на працівника, який не підвищив свою кваліфікацію і не має відповідного сертифікату, проте, у наведеному вище пункті Порядку № 1487 визначено, що підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, здійснюється не рідше одного разу на п’ять років.


Тобто, підвищувати кваліфікацію потрібно 1 раз на 5 років, але визначати потребу у підвищенні кваліфікації потрібно кожного року до 1 жовтня.


І норми Порядку № 1487 сформульовано так, що визначати потребу потрібно і тоді, коли відповідальна особа вже підвищила кваліфікацію, і тоді коли така потреба ще існує.


Як визначити потребу і в якому документі це зафіксувати?


Відповідно до п. 72 Порядку № 1487 наказами підприємств, установ, організацій визначаються, зокрема, завдання щодо підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку.


Отже, якщо потреба є, то в наказі зазначаємо про наявність потреби – див. зразок 1. Якщо ж потреби немає у зв’язку з тим, що відповідальна особа вже підвищила кваліфікацію, то в наказі фіксуємо відсутність потреби – див. зразок 2.


Зразок 1

Наказ про визначення потреби в підвищенні кваліфікації працівників, які є відповідальними за ведення військового обліку


Зразок 2

Наказ про визначення потреби в підвищенні кваліфікації працівників, які є відповідальними за ведення військового обліку (потреби не має)


Де і як підвищувати кваліфікацію


Підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку здійснюється освітніми закладами, які мають відповідну ліцензію.


Підвищення кваліфікації відбувається на договірних засадах. Таке навчання є платним. На сьогодні держава не виділила коштів для безплатного підвищення кваліфікації таких осіб.


Головною вимогою щодо можливості проведення підвищення кваліфікації є наявність у закладу освіти програм підготовки. Таку програму кожні два роки погоджують з Генеральним штабом Збройних Сил.


Наразі в Україні є кілька навчальних закладів, які здійснюють підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку. Одним з таких закладів є Національний авіаційний університет (після реорганізації – Державний університет «Київський авіаційний університет») – далі – Університет.


Кадрова платформа № 1 співпрацює з Університетом з питання проведення підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку. Тож Ви можете навчатися на нашій платформі та через 2 місяці навчання отримати сертифікат державного зразка від Університету. Наші експерти допоможуть вам отримати знання, нададуть відповіді на складні запитання та допоможуть впоратися з фінальним тестом.


Отже, щоб не наражатися на штрафи від ТЦК (нагадаємо, що розмір штрафу становить від 17 000 до 25 000 грн) слід визначити потребу у підвищенні кваліфікації і такий наказ потрібно зробити вже до 1 жовтня.


Також радимо перевірити, чи був у вас відповідний наказ за минулий рік.


Залишилися запитання? Долучайтеся до наших безкоштовних вебінарів, найближчий з яких пройде вже 27 вересня 2024. А в розділі «Безкоштовні вебінари» ви можете дізнатися про всі заплановані ефіри.


Якщо ж вам терміново потрібна консультація наших експертів з будь-яких кадрових питань, питань військового обліку і бронювання, то вам допоможуть в сервісі «Особистий консультант».


Якщо ж вам потрібні зразки документів, то в розділі «Документи» ви знайдете всі документи, які потрібні для роботи кадровику та особі, відповідальній за ведення військового обліку.


Раптом так сталося, що ви не можете знайти потрібний документ, сервіс «Окі-доки» допоможе знайти чи розробити потрібний документ.


Джерело: kadroland


Брошури та чеклісти:


Універсальна енциклопедія Відповідальний за ведення військового обліку: призначення, оплата, ТОП-10 головних обов'язків + комплекс супровідних документів


Шаблони та зразки документів:


Наказ про визначення потреби в підвищенні кваліфікації працівників, які є відповідальними за ведення військового обліку

Наказ про визначення потреби в підвищенні кваліфікації працівників, які є відповідальними за ведення військового обліку (потреби не має)

Наказ про покладання обов'язків із ведення військового обліку

Наказ про припинення та покладання обов’язків із ведення військового обліку (переведення)

Наказ про зміни доплати відповідальному за ведення військового обліку

Наказ про виконання обов’язків з ведення військового обліку в порядку суміщення

Наказ про зміни доплати відповідальному за ведення військового обліку