Матеріальні претензії роботодавця не перешкода для звільнення

У Держпраці зазначили, що претензії роботодавця матеріального характеру не можуть бути підставою для відмови у звільненні з роботи

До Держпраці звернувся звернувся працівник Андрій, який просив роз’яснити чи правомірно фізична особа-підприємець не звільняє його з роботи та не віддає трудову книжку?

Чоловік розповів, що працював водієм автомобіля. Під час роботи автомобіль зламався. Роботодавець звинуватив водія в тому, що він винуватий в поломці і поки не відшкодує кошти на ремонт, той його має право не звільняти за власним бажанням.


Інспектор праці зазначив з цього приводу наступне:


  1. працівник має право звільнитись за власним бажанням, повідомивши про це роботодавця у визначені строки. І претензії роботодавця матеріального характеру не можуть бути підставою для відмови у звільненні з роботи;
  2. трудова книжка має зберігатись у працівника, а не у ФОП.


Інспектор роз’яснив роботодавцю положення трудового законодавства, серед яких повідомив про гарантії працівників при звільненні та щодо порядку ведення трудових книжок працівників.


Завдяки втручанню інспектора праці трудові права працівника були забезпечені. Питання було вирішено, працівник звільнився, як того і бажав і трудова книжка була повернена.


Джерело: Держпраці