Яка максимальна тривалість відпустки педагогічних працівників

Педагоги мають право на подовжену щорічну основну відпустку, а саме 56 календарних днів. Від чого залежить її тривалість? Чи можна педагогу надати щорічну відпустку повної тривалості та соцвідпустку на дітей, адже сумарно це 66 днів? Про це, і не тільки — далі в публікації.



Порядок надання соціальної відпустки


Стаття 19 Закону України від 15.11.96 № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон про відпустки) регулює порядок надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.


Така, соціальна відпустка надається працівникові тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки, її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.


Педагогічні працівники не є виключенням і також мають право на соціальну відпустку на дітей. Звісно, якщо у них є відповідний статус, наприклад, мати або батько двох дітей віком до 15 років, одинока мати або одинокий батько тощо.


Тривалість відпусток: щорічна основна, додаткова та соціальна


Статтею 10 Закону про відпустки передбачено, що саме загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів. Тобто, обмежується тривалість саме цих видів відпусток.


Відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, не відноситься до щорічної основної та додаткової відпустки. Вона є соціальною. Іноді її умовно визначають як додаткову відпустку, проте кваліфікувати таку відпустку слід саме як соціальну.

Отже, оскільки відпустка на дітей є соціальною, а не щорічною основною та додатковою, педагогічним працівникам окремо надається щорічна відпустка тривалістю 56 календарних днів і окремо соціальна відпустка тривалістю 10 календарних днів, а маючи декілька підстав — не більше 17 календарних днів.


Кейс 1. Учитель ліцею, одинока мати, має право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів та соцвідпустку на дітей 10 календарних днів. Сумарно тривалість відпустки становить 66 календарних днів. При цьому, не обмежується тривалість відпустки у 59 календарних днів, оскільки, це є тривалість щорічної відпустки та соцвідпустки на дітей.


Кейс 2. Учитель, одинока мати двох дітей віком до 15 років, має право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів та соцвідпустку на дітей тривалістю 17 календарних днів. Загальна тривалість відпустки 73 календарні дні. Всі ці дні можуть бути надані працівниці. Обмеження у 59 календарних днів не застосовується.


Кейс 3. Директор ліцею має право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів. Посада директора включена до переліку посад з ненормованим робочим днем. Скільки днів щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день максимально можна установити директору?


До 3 календарних днів не зважаючи на те, що фактично тривалість такої відпустки може бути встановлена до 7 календарних днів. В цьому випадку спрацьовує правило про надання щорічної відпустки не більше 59 календарних днів. Тут йде мова про щорічну основну відпустку та щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день. Отже, директор має право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів та щорічну додаткову відпустку «за ненормованість» тривалістю не більше 3 календарних днів. Про це потрібно вказати, зокрема, у колективному договорі або додатках до нього, щоб уникнути непорозумінь.


Висновок


Щорічна відпустка педагогічних працівників має тривалість до 56 календарних днів. Закон про відпустки вказує на те, що саме сумарно щорічна основна та щорічна додаткова відпустка не можуть перевищувати 59 календарних днів.


Соціальні відпустки (тобто відпустки на дітей), відпустки у зв’язку з навчанням, творча відпустка, відпустка для підготовки та участі в змаганнях не відносяться до щорічних додаткових відпусток. Саме тому, педагогічні працівники мають право використовувати ОКРЕМО як щорічну основну відпустку, так і соціальні відпустки, творчу відпустку, відпустку у зв’язку з навчанням та ін. І в цьому випадку, сума календарних днів щорічної основної відпустки та вищезгаданих видів відпусток перевищуватиме 59 календарних днів.


Джерело: kadroland