Нові форми повісток військовозобов'язаним: чи бути електронним та, чи виписуватимуть на вулиці

Уряд скоригував норми порядку за яким громадянам наразі виписують та вручають повістки. Затверджено нові форми повісток, зокрема, у повістці сформованій засобами реєстру з'явиться QR-код. Про всі новації розповідаємо у нашій статті. Також відповімо на запитання: чи будуть електронні повістки та, чи виписуватимуть повістки на вулиці


Постановою від 16.08.2024 № 951 (далі – Постанова № 951) Уряд скоригував Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі – Порядок № 560).


Форма повістки


Замість одного зразка повістки тепер матимемо два (шукайте у додатку до статі):


  1. форма повістки для оформлення на бланку;
  2. форма повістки, яку формуватимуть за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів (далі – Єдиний реєстр).


Врегульовано зазначення у повістках інформації про підписантів та дату підписання (п. 29 Порядку № 560):


  1. у повістках, оформлених на бланку має бути вказано найменування посади, власне ім'я та прізвище та проставлено підпис посадової особи, яка видала повістку, а також дата її підписання. При цьому керівник Р(М) ТЦК та СП або його відділу має засвідчити її особистим підписом та скріпити гербовою печаткою. Цікаво, що у бланку повістки не передбачено окремого місця для такого підпису керівника ТЦК, а ось місце для печатки є;
  2. у повістках, сформованих за допомогою Єдиного реєстру – прізвище та власне ім'я керівника Р(М) ТЦК та СП або його відділу, а також дата накладення кваліфікованого електронного підпису. Причому накладення на такі повістки кваліфікованого електронного підпису має відбуватися у день її формування.


QR-код у повістці та їх надсилання, вручення


З п. 30 Порядку № 560 вилучили певні положення, але ця правка косметична, адже відповідні положення перекочували до нових п.п. 302 та 303 Порядку № 560.


Тож щодо формування та вручення повісток сформованих за допомогою Єдиного реєстру діятимуть такі правила:


1. Кожна така повістка, міститиме QR-код. У ньому буде зашифрована інформація, зазначена в п. 29 Порядку № 560, а також реєстраційний номер поштового відправлення у разі відправлення повістки засобами поштового зв'язку рекомендованим поштовим відправленням.


Роздрукований варіант повістки повинен містити придатний для зчитування QR-код з відповідною інформацією.


Формулювання нового п. 301 Порядку № 560 наводить на думки, що готуються до вручення електронних повісток:

Повістка, сформована за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, може бути роздрукована. У такому разі її паперова форма повинна містити придатний для зчитування QR-код з відповідною інформацією

Погодьтеся – «може бути роздрукована» і «має бути роздрукована» дещо різні речі. Звісно, можливо це просто заклали на майбутнє, але цілком може бути, що те майбутнє й не таке далеке. Та, звісно, урядовці поки що стверджують: про електронні повістки не йдеться.


2. Повістки, сформовані за допомогою Єдиного реєстру, можуть:


  1. централізовано друкуватися і надсилатися військовозобов'язаним та резервістам засобами поштового зв'язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення;
  2. друкуватися та вручатися військовозобов'язаним та резервістам під час оповіщення у роздрукованому вигляді.


3. Якщо повістку, сформовану за допомогою Єдиного реєстру, засобами поштового зв'язку надсилають рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення, на такому відправленні повинні зазначатися штриховий кодовий ідентифікатор оператора поштового зв'язку, прізвище, власне ім'я та по батькові (за наявності), адреса громадянина, якому надсилається повістка.


В описі вкладення зазначатимуть інформацію про найменування поштового відправлення, власне ім'я та по батькові (за наявності), адресу громадянина, якому надсилають поштове відправлення, найменування вкладення із кількістю аркушів, власне ім'я та прізвище керівника Р(М) ТЦК та СП або його відділу, інформація про дату накладення кваліфікованого електронного підпису.


Уточнили дані після 16 липня 2024 р.? Отримаєте повістку на уточнену адресу


Окреме уточнення, щодо надсилання повісток зроблене у п. 34 Порядку № 560 для резервістів або військовозобов'язаних, які уточнили свої облікові дані після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних (тобто після 16 липня 2024 р.). Їм повістки надсилатимуть на адресу місця проживання, зазначену резервістом або військовозобов'язаним під час уточнення облікових даних.


А ось якщо не зробили цього й досі, повістки можуть надсилати на адресу зареєстрованого / задекларованого місця проживання.


Перевірка чинності повісток


Резервісти та військовозобов’язані зможуть перевірити чинність повісток, сформованих за допомогою Єдиного реєстру шляхом зчитування QR-коду за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості, зазначені у повістці, у тому числі засобами електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста, зокрема з використанням мобільного додатка (йдеться про Резерв+)п. 411 Порядка № 560.


Рівнозначність повісток


Ті повістки, які буде сформовано за допомогою Єдиного реєстру (у тому числі роздруковані), та повістки, оформлені на бланках, матимуть однакову юридичну силу (п. 412 Порядка № 560).


Власне це всі новації впроваджені Постановою № 951.


І зрештою відповідь на одне дуже цікаве запитання.

А чи зможуть виписати повістку прямо на вулиці?

Ні, й ще раз ні! Насправді їх й раніше не повинні були виписувати «на коліні». Але ж мали те, що мали. Тепер же з’явилося більше аргументів на користь того, що повістки не можуть виписувати просто на вулиці, адже, як бачимо, представник ТЦК та СП має спочатку оформити повістку на бланку і тільки після цього керівник районного (міського) ТЦК та СП саме засвідчує її особистим підписом та скріплює гербовою печаткою.


До того ж ще з моменту ухвалення у травні поточного року Порядку № 560 чітко визначено, що реєстраційний номер повістки має бути зафіксований в Єдиному реєстрі. Тобто номер повістки має бути закріплений за конкретним військовозобов’язаним.


А отже виписувати повістку прямо на вулиці не можна. За потреби фіксуйте на відео цю подію.


Утім це не означає, що повістку не можуть вручити на вулиці під час заходів оповіщення.


Зокрема, у представника ТЦК / групи оповіщення можуть бути кілька оформлених повісток (як на бланку, так і засобами Єдиного реєстру) зі всіма заповненими реквізитами. Далі він або група оповіщення під час квартирного обходу, чи просто на вулиці після встановлення особи військовозобов’язаного може вручити йому заздалегідь оформлену повістку.


Не забуваємо, що у того хто вручає повістку має бути Службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.


Додатки до статті

Джерело: kadroland