Кваліфікаційні вимоги до осіб, які провадять медичну й фармацевтичну діяльність хочуть уніфікувати – законопроєкт

Уряд схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підготовки, безперервного професійного розвитку та професійної діяльності за професіями у сфері охорони здоров’я».

Законопроєктом № 11527 пропонується внести зміни до статей 33, 74, 75 Основ законодавства України про охорону здоровʼя, що стосуються:


  1. визначення єдиних кваліфікаційних вимог до осіб, які провадять певні види медичної й фармацевтичної діяльності, надають реабілітаційну допомогу та здійснюють іншу професійну діяльність за професіями у сфері охорони здоровʼя, порядку їх атестації та проведення верифікації інформації про їх освіту, кваліфікацію та професійний досвід;
  2. засад та особливостей підготовки, перепідготовки та безперервного професійного розвитку за професіями у сфері охорони здоровʼя.


Також проєктом пропонується внести зміни до:


  1. статті 27 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», згідно з якими наукові установи можуть здійснювати підготовку лікарів-спеціалістів у сфері післядипломної освіти згідно з отриманою ліцензією на відповідну освітню діяльність за спеціальностями, що відповідають профілю діяльності наукової установи
  2. статті 4-2 Кодексу законів про працю України, згідно з якими професійні стандарти на професії у сфері охорони здоровʼя затверджуються після погодження з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоровʼя.


Джерело: Постійний представник КМУ у ВРУ Тарас Мельничук