Зміни в медичних оглядах з 1 жовтня 2024 року: що очікувати освітянам

МОЗ оновило вимоги до проведення профілактичних медичних оглядів, які почнуть діяти з 1 жовтня 2024 року. Це викликало запитання у працівників закладів освіти, які підлягають обов’язковим оглядам. Служба освітнього омбудсмена надала відповіді на ці запитання

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) оновило вимоги до організації та проведення профілактичних медичних оглядів. Ці вимоги набувають чинності з 1 жовтня 2024 року.


Також МОЗ затвердило Перелік категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду та Зміни до порядку проведення цих оглядів, зокрема, на предмет вживання психоактивних речовин.


Оскільки працівники закладів освіти підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам. До Служби освітнього омбудсмена надходять звернення від керівників та працівників закладів освіти щодо проведення медичного огляду в умовах воєнного стану. Серед працівників сфери освіти є, зокрема, певне нерозуміння щодо оновлених вимог до організації та проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів.


Відповіді на деякі запитання наводимо нижче.

Що включатиме обов’язковий профілактичний медогляд працівників закладів освіти з 1 жовтня 2024 року?

У своєму листі МОЗ роз’яснює, що відповідно до Правил проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (наказ МОЗ від 23 липня 2002 року №280), з урахуванням Змін, затверджених наказом МОЗ від 08 листопада 2023 року №1925, які набудуть чинності 01 жовтня 2024 року, обов’язковий профілактичний медичний огляд буде включати відповідно до Переліку необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення:


  1. лабораторні дослідження;
  2. обстеження лікарями-спеціалістами;
  3. інструментальні дослідження;
  4. флюорографія.
Хто має оплачувати медичний огляд?

Відповідно до постанови КМУ від 23.05.2001 №559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок», витрати закладів і установ охорони здоров’я, пов’язані із проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ і організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я.


Перекладання на педагогічних працівників витрат на проходження обов’язкових медичних оглядів є незаконним та порушує їхні права.

Чи потрібно працівникам, які працюють дистанційно, проходити медогляд?

Служба освітнього омбудсмена ініціювала внесення змін щодо проведення медичних оглядів педагогічних працівників закладів освіти, які перебувають за кордоном, на тимчасово окупованих територіях або є внутрішньо переміщеними особами та продовжують працювати дистанційно. Адже пройти періодичний медичний огляд такі працівники не можуть. А їх недопуск до роботи через відсутність медичного огляду призводить до порушення прав дітей на доступ до освіти. 


Тому Служба освітнього омбудсмена звернулася з відповідним листом до Міністерства охорони здоров’я України із пропозицією розглянути можливість відтермінування проходження обов’язкових медичних оглядів для цих педагогічних працівників під час дистанційної роботи.


МОЗ проінформувало, що наразі, чинне законодавство не передбачає підстав звільнення від проходження/відтермінування проходження обов’язкових медичних оглядів, зокрема, не визначає особливостей проходження таких оглядів для працівників закладів освіти, які працюють дистанційно і перебувають за кордоном чи на ТОТ і внесення змін потребує залучення широкого кола органів та осіб.


Служба освітнього омбудсмена пропонуватиме внести зміни та відтермінувати вимогу проходження медичного огляду для працівників, які працюють дистанційно та не контактують зі здобувачами освіти чи іншими працівниками закладу освіти.


Джерело: Освітній омбудсмен