Період навчання та страховий стаж: точки дотику

Фахівці головного управління ПФУ в Запорізькій області надали роз'яснення щодо зарахування періоду навчання до страхового стажу та підтвердних документів, якими може підтверджуватися навчання

У ГУ ПФУ в Запорізькій області відповіли на запитання: 

Чи зараховується період навчання до страхового стажу?

Страховий стаж  це період, протягом якого людина підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески.


Поняття «страховий стаж» запроваджено Закон України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон про пенсійне страхування), який набув чинності з 01.01.2004.


Періоди трудової діяльності зараховуються до страхового стажу при обчисленні пенсії за періоди до 01.01.2004 згідно із Законом України від 05.11.1991 № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення», а після 01.01.2004 Законом про пенсійне страхування.


Водночас до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 01.01.2004 та періоди навчання за денною (очною) формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі.


Після 01.01.2004 до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови сплати єдиного соціального внеску.


Час навчання може підтверджуватися дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.


Джерело: ГУ ПФУ в Запорізькій області