Які cписки потрібно подати до ТЦК до 1 грудня? Фейки VS Норми

У засобах масової інформації активно ширилася інформація про те, що всі підприємства до 1 грудня мають подати списки військовозобов'язаних працівників. Ця інформація не відповідає дійсності. У Порядку № 1487 є вимога, що до 1 грудня потрібно подати списки осіб, які підлягають приписці до призовної дільниці (додаток 6). Отже, це не списки військовозобов'язаних, а списки осіб, які підлягають приписці до призовної дільниці


Особи, що входять до списку додатка 6


Особи, що входять до списку додатка 6 до Порядку № 1487, – це юнаки, яким є 16 років. Отже, до призовної дільниці приписуються юнаки у той рік, коли їм по факту виповнюється 17 років.


Якщо на підприємстві є працівники, яким на сьогодні 16 років, вони дійсно мають приписатися до призовної дільниці, та якщо вони ще не приписані, потрібно зазначити цих юнаків у списку додатка 6, і дійсно до 1 грудня подати його до ТЦК.

Також є інформація (на практиці надходить від ТЦК), що навіть за відсутності на підприємстві таких осіб треба подати цей список або лист про те, що на підприємстві немає таких працівників (подати інформацію просто з пустими графами)

Звіряння списків військового обліку (додаток 5)


Тепер щодо списків персонального військового обліку. Мова йде про списки додатка 5 до Порядку № 1487, який ведуть усі юридичні особи. Списки персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487) складаються окремо за такими групами:


  1. перша – список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) офіцерського складу;
  2. друга – список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) рядового, сержантського та старшинського складу;
  3. третя – список персонального військового обліку військовозобов’язаних та резервістів з-поміж жінок;
  4. четверта – список персонального військового обліку призовників.


Дата звіряння не встановлена Порядком № 1487, однак є вимога про те, що звіряння відбувається щороку, але відповідно до графіка звіряння, який затверджений розпорядженням голови відповідної районної, районної у місті Києві та Севастополі держадміністрації або міського голови.

Тобто, якщо ТЦК вимагає провести звіряння списків, надає підприємству графік або просто вимогу відповідно до графіка пройти звіряння, то роботодавець зобов'язаний це зробити. Але знову ж таки, вимоги про 1 грудня і про подання списків у Порядку № 1487 немає

Терміни формування списків військового обліку


Згідно з п. 40 Порядку № 1487, щороку, до 25 січня (станом на 1 січня), списки персонального військового обліку (додаток 5) підписуються керівником державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку.


Зазначені списки разом з відомістю оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів (додаток 12) реєструються в установленому порядку в службі діловодства таких органів, підприємств, установ, організацій.


Висновки


  1. До 1 грудня подається Список громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (додаток 6 до Порядку № 1487).
  2. Список персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487) до ТЦК не подається до 1 грудня або іншої визначеної дати. Цей список подається до ТЦК, зокрема, для звіряння.


Нормативно-правове забезпечення


Порядок № 1487 – Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487.


Джерело: kadroland.com