За неукладення трудових договорів роботодавцям загрожують різні санкції – штрафи, компенсація зарплати та сплата ЄСВ

У 2024 році розміри штрафів збільшаться порівняно з цим роком. Наприклад, за кожного неоформленого працівника роботодавцю загрожує штраф в розмірі 71 000 грн з 1 січня 2024 року та 80 000 грн з 1 квітня 2024 року. Наразі штраф складає 67 000 грн

У Держпраці зазначили, що у разі порушення законодавства про працю можуть бути застосовані різні санкції, залежно від характеру та наслідків порушення та суб'єкта господарювання.


Якщо трудовий спір вирішується на користь працівника, роботодавець повинен відновити порушене право працівника та компенсувати всі його втрати, включаючи заробітну плату за весь період роботи та сплату соціального внеску. Розмір заробітної плати не може бути меншим за середню заробітну плату у відповідній галузі. Процедура також включає відшкодування моральної шкоди.

Грубі порушення законодавства про працю можуть призвести до кримінальної відповідальності!

Від редакції:


За кожного неоформленого працівника підприємству загрожує штраф з 01 січня 2024 року – 71 000 грн, а з 01 квітня 2024 року – 80 000 грн. Наразі штраф складає 67 000 грн. Є тут виключення: при виявленні неоформленого працівника до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується попередження.

Фінансові санкції, визначені у ст. 265 КЗпП та прив’язані саме до розміру мінімальної зарплати

Під неоформленим працівником слід розуміти підміну трудових відносин цивільно-правовими, коли замість трудового договору (усного або письмового) укладається договір цивільно-правового характеру, прийняття працівника на умовах неповного робочого часу тощо.


Джерело: Держпраці