Нюанси працевлаштування осіб з інвалідністю

Під час дії воєнного стану для працівника з інвалідністю може встановлюватися випробування. На прохання такого працівника йому встановлюється неповний робочий день або неповний робочий тиждень, а також створюються пільгові умови праці

Держпраці нагадала про обов’язок роботодавців виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації та забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством (ст.18 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»).


Якщо особу з інвалідністю за рекомендаціями МСЕК направлено на роботу, то випробування при прийнятті на роботу їй не встановлюється відповідно до частини третьої ст. 26 КЗпП. А якщо такий працівник самостійно працевлаштується, то роботодавець може встановити йому випробування.


Нагадаємо, що Закон № 2136 дозволяє встановлювати випробування під час дії воєнного стану для будь-якої категорії працівників.


Також зазначимо, що у працівника-з інвалідністю є право пред’явити його індивідуальну програму реабілітації. Це встановлено ст. 39 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». Ця програма зобов’язує роботодавця виділити такому працівнику спеціально облаштоване робоче місце. За наявності програми та невиконанні її умов роботодавець може понести відповідальність.

У Держпраці додали, що на роботодавця покладається обов’язок встановити на прохання працівника-з інвалідністю неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці

Залучення працівників-з інвалідністю до надурочних робіт та робіт у нічний час без їх згоди не допускається (ст. 55, 63 КЗпП).


Джерело: Держпраці