За невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб із інвалідністю у 2023 році – надійдуть штрафні санкції через е-кабінет у 2024 році

Розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій надсилається роботодавцеві у формі електронного документа через електронні кабінети на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю щороку до 10 березня в автоматизованому режимі надсилає роботодавцям, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць для працевлаштування осіб із інвалідністю, розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, обчислених відповідно до ст. 20 Закону України від 21.03.1991 № 875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».


Розрахунок надсилається у формі електронного документа через електронні кабінети підприємств, установ та організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України у формі та порядку, визначених Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю спільно з Пенсійним фондом України.


Постановою ПФУ від 10.03.2023 №14-1 та Наказом Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю від 10.03.2023 №17  затверджено:


  1. Порядок надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік;
  2. форму Розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.


Нагадаємо, норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений ст. 19 Закону № 875 у розмірі: 


  1. одне робоче місце – якщо у роботодавця працює від 8 по 25 осіб;
  2. 4 % середньооблікової кількості штатних працівників – якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше). 


Важливо! Цей норматив потрібно виконати навіть зараз, під час воєнного стану та відсутності звітування про виконання квоти 4 %.  


Джерело: Держпраці