Для отримання відпустки при народженні дитини батько подає заяву від матері своєї дитини

Щоб отримати відпустку при народженні дитини, батько дитини, який не одружений з матір'ю дитини, повинен надати заяву від матері та свідоцтво про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини

Закон України від 22.11.2023 №3494-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», яким внесено суттєві зміни до порядку надання відпусток та компенсацій, застосовується з 24 грудня 2023 року.


Фахівці Держпраці в роз’ясненні розглядають зміни в частині надання відпусток при народженні дитини. Так, відпустка при народженні дитини має надаватися в чітко визначений термін – не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.


Тепер чітко визначено, що для надання відпустки при народженні дитини:


  1. батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, і цей факт має бути підтверджений заявою матері дитини та свідоцтвом про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини;
  2. баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати (батько) якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком), додатково має подати заяву від матері дитини чи від одинокої матері (одинокого батька) дитини.


Звертаємо увагу, заява від матері оформлюється в довільній формі.


Детальніше про зміни у відпустках та компенсаціях можна дізнатися з вебінару, запис якого доступний всім нашим передплатникам.


Джерело: Держпраці