Висока зарплата як запорука бронювання: нові ініціативи

Влада активно просуває зміни у бронюванні. Як висока зарплата сприятиме бронюванню працівників? Та які ще зміни у порядку бронювання очікувати найближчим часом? У цій статті проаналізуємо ініціативи, які уже відомі


Законодавчі ініціативи щодо масштабних змін до порядку мобілізації


Законопроєктом № 10378, яким передбачено масштабні зміни до порядку мобілізації, заплановано коригування у бронюванні. У цьому законопроєкті йдеться про надання доручення Кабінету Міністрів України щодо перегляду порядку бронювання. 


Як стало відомо, офіс президента, Кабінет Міністрів України та народні депутати розглядають різні підходи для оновлення порядку бронювання. Так, 29 грудня 2023 р. на засіданні уряду обговорювалися питання ухвалення нових правил. Однак, результатів такого обговорення наразі немає, але відомо, що найближчим часом це питання буде розглядатися у Верховній Раді. 


Підприємства, що зараз мають право на бронювання 


Відповідно до Порядку № 76 право на бронювання своїх працівників мають:


  1. органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;
  2. підприємства, установи і організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  3. підприємства, установи і організації, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  4. підприємства, установи і організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.


Новий критерій можливості отримання відстрочки від мобілізації


Додатковий критерій, який розглядає влада, і, який, ймовірно, дасть можливість отримання відстрочки від мобілізації, – це обсяг сплачених до бюджету ПДФО з офіційної зарплати чи доходу. Тобто, йдеться про розмір сплаченого ПДФО.


Остаточний розмір ПДФО ще не визначений, але у провладних колах називають наступні цифри.

Автоматичне бронювання від мобілізації матимуть фізособи, що сплачують або за яких сплачують ПДФО не менше 6000 грн на місяць, що відповідає близько 33 400 грн окладу (це десь 26 900 грн зарплати «на руки»). Ще 22% ЄСВ від розміру окладу має сплатити роботодавець

Також відомо, що є інша пропозиція про те, що на бронювання може розраховувати співробітник, за якого роботодавець платить ЄСВ у розмірі близько 14 500 грн,  що відповідає  66 000 грн окладу.


Право ФОПів та мінімальний поріг зарплати для ІТ-сфери


Важливим і революційним є те, що вищезгаданий критерій, пов'язаний з рівнем зарплати, може бути розповсюджений і на ФОП (як відомо, зараз ФОП не можуть бронювати ні себе, ні своїх найманих працівників за жодних умов).  


Крім того, йдеться також про спеціальний податковий режим "Дія.City" для IT-індустрії, де мінімальний поріг зарплати передбачається в еквіваленті 3200 доларів США.


Електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг»


Окрім нових критеріїв для бронювання, анонсовано також зміни у самому порядку і механізмі бронювання. Так, згадується про бронювання через синхронізацію державних реєстрів. Зокрема, в електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» буде потрапляти інформація про сплачений в достатньому для бронювання розмірі ПДФО. 

Далі за умови, що у військовозобов’язаного немає проблем з документами,  буде генеруватися QR-код про бронювання

На нашу думку, такі ініціативи є дуже важливими, але як швидко вони будуть втілені в життя і які цифри доходів, ПФДО і ЄСВ ми побачимо у прийнятих нормативних актах, наразі не відомо. Для того, щоб нові правила були ухвалені, слід узгодити та привести до ладу роботу багатьох державних реєстрів та змінити низку законодавчих актів. 


Крім того, з великою ймовірністю, спочатку буде прийнято новий закон про мобілізацію, а вже потім запрацюють нові правила бронювання. 


Висновки


  1. Офісом президента, Кабміном і народними депутатами активно обговорюється можливість змін у порядку бронювання. 
  2. Йдеться про появу нового критерія для бронювання – сплату податків з офіційної зарплати чи доходів. Цифри заробітної плати (доходів), які дозволять сплачувати ПДФО у потрібному для бронювання розмірі, називають різні. Згадується про офіційну заробітну плату в розмірі від 33 000 грн до 66 000 грн. 
  3. Якщо вказані ідеї будуть реалізовані, то право на бронювання своїх працівників отримають не лише юридичні особи, а й фізичні особи – підприємці. 
  4. Зараз йдеться лише про обговорення можливих змін.


Нормативно-правове забезпечення та скорочення 


Порядок № 76 – Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 27.01.2032 № 76.

ПДФО – податок на доходи фізичних осіб.

ЄСВ – єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.


Джерело: kadroland.com