Новий проєкт Трудового кодексу: перспективи прийняття та можливі зміни

Ринок праці в Україні досі функціонує за КЗпП 1971 року, тому Мінекономіки підготувало проєкт нового Трудового кодексу, і вже в січні стартує його обговорення з усіма зацікавленими сторонами

Міністерство економіки підготувало проєкт нового Кодексу законів про працю. У січні стартує обговорення його з усіма зацікавленими сторонами. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, новий Трудовий кодекс – це реформа, якої український ринок праці чекав роками. 


В проєкті Трудового кодексу пропонується, зокрема:


  1. легалізувати різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час;
  2. діджиталізувати збір інформації про працівника.


Як зазначила Юлія Свириденко:

Більше не потрібні будуть паперові трудові книжки. Боротимемось із мобінгом та чимало іншого. Наша мета – створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод

Крім того, для протидії структурному безробіттю планується змінити підходи до держзамовлення у вищих навчальних закладах – воно буде зведено до мінімуму. В українців з’явиться можливість взяти грант та отримати бажану професію.


Окрім цього відбудеться модернізація Державної служби зайнятості. Серед всього передбачається, що вона стане потужним аналітичним центром, який прогнозуватиме розвиток ринку праці.


Детальніше про запропоновані зміни читайте тут.


Джерело: Держпраці