Працівник знаходився у відпустці без збереження зарплати: чи має право на соцвідпустку?

Держпраці зазначає, що не встановлено жодних обмежень щодо права на соцвідпустку для працівника, який не працював протягом календарного року

Фахівців Держпраці запитали: чи має право працівник на соцвідпустку передбаченою ст. 19 Закону України «Про відпустки», у разі якщо упродовж календарного року він знаходився у відпустці без збереження зарплати?


У Держпраці зазначають: ст. 19 Закону України «Про відпустки» визначено, що одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно соцвідпустка тривалістю 10 календарних днів.

Зазначена відпустка є соціальною і надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини

У додаток до цього, Держпраці також додає, що немає жодних норм щодо обмеження права на соцвідпустку відповідно до ст. 19 Закону «Про відпустки» працівника, який протягом календарного року не працював ні одного дня.


Джерело: Держпраці