Про мобілізаційну реформу, оформлення часу в укритті, неоплачувану та навчальну відпустку, зростання трудових штрафів. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 25.03.2024

Про мобілізаційну реформу, оформлення часу в укритті, неоплачувану та навчальну відпустку, зростання трудових штрафів


Мобілізаційна реформа: нові правки та ініціативи 


Законопроєкт №10449 готується до другого читання. В інформаційному просторі обговорюють нові ініціативи. Одна із них – посилення відповідальності для ухилянтів. Також відкоригують перелік обставин та категорії військовозобов’язаних, які мають право на відстрочку. Змінять і процедуру вручення повісток та бронювання. Детальніше говоримо тут.


Час в укритті оплачується


Якщо працівник знаходиться в укритті під час повітряної тривоги, та не має можливості продовжувати там свою роботу, то відповідно до ст. 113 КЗпП для такого працівника має бути оформлений простій. При цьому, як зазначає Держпраці, йдеться про простій не з вини працівника. Про оформлення та оплату розповідаємо за посиланням.


Редакція радує подарунком


Сьогодні ми даруємо вам навігатор кадровика «Кадрові документи – 2024: формування реквізитів за ДСТУ 2020 та зразки».


Діють нові правила надання неоплачуваних відпусток 


З 24.12.2023 діють зміни у правилах надання неоплачуваних відпусток. Відтепер відпустку без збереження зарплати за сімейними обставинами надають до 30 к. дн. на рік. Також запровадили нову підставу для надання неоплачуваної відпустки, а саме, у разі виникнення загрози збройної агресії проти України. Деталі за посиланням.


Щорічна відпустка поза графіком: коли можлива та як оформити


Складання графіка відпусток – ділянка кадрового обліку, яку, прямо скажемо, не дуже люблять кадровики. А як щодо надання відпусток поза графіком? Скажімо так: мороки менше, але нюанси теж є.

Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


♑ А що кажуть зірки?


Зірки від вас в захваті, так тримати! Чому? Бо працювати так старанно можуть не всі. А про те, що у мріях ваших лише відпустка — зірки вирішили промовчати.


Працівник за кордоном: чи можна призупинити трудовий договір


Працівник виїхав за кордон і повертатися найближчим часом не збирається, звільнятися – теж. Чи можна призупинити дію трудового договору з ним? Держпраці вважає, що для призупинення дії трудового договору необхідні дві умови. Які? Говоримо за посиланням.


Як стати відеоредактором за один клік?


Ми знаємо, наскільки корисними є наші безкоштовні вебінари за найактуальнішими темами.


І як професіонал, ви можете допомогти нам у плануванні наступних ефірів. Усе дуже просто — виберіть тему вебінару, яка цікавить вас найбільше. Своїм голосом ви допомагаєте нам робити ефіри максимально корисними.


Дякуємо заздалегідь 😉


Навчальна відпустка під час воєнного стану


Держпраці нагадала, що тривалість додаткових оплачуваних відпусток працівникам, які здобувають другу вищу освіту за заочною формою навчання у закладах вищої освіти, визначається як для осіб, які навчаються на третьому і наступних курсах у цих закладах. А чи може роботодавець відмовити у такій відпустці, говоримо тут.


З 1 квітня 2024 року зростають розміри «трудових» штрафів


З 1 квітня зросте мінімальна заробітна плата до 8000 грн. А це підстава для зростання штрафних санкцій за порушення законодавства про працю, які напряму «залежать саме від розміру мінімальної заробітної плати». Деталі тут.


Корисно для кадровика


  1. Військовий облік може вести робітник служби персоналу.
  2. Керівник навчального закладу визначає тривалість відпустки вчителя.
  3. Неотримання виплат при звільненні може бути підставою для звернення до Держпраці.
  4. Модель «зарплатного» бронювання знаходиться на етапі міжвідомчого обговорення.
  5. Медогляд повинні будуть знову пройти «обмежено придатні» чоловіки.


Тут на вас завжди чекають!


Наш Telеgram-канал — це кадрова спільнота, в якій ду-у-уже люблять підписників, дарують подаруночки, тримають руку на пульсі змін і завжди інформують щодо всіх робочих питань.


👉 Якщо ви не з нами, запрошуємо у кadroland live!


Новини підготувала


Ваша мріє про вихідний поза графіком Редакція