Про необмежені строки стягнення зарплати. Оплата простою з бюджету. Звільнення за власним бажанням і угодою. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 26.03.2024

Про необмежені строки стягнення зарплати. Оплата простою з бюджету. Звільнення за власним бажанням і угодою


Ніколи не пізно подати в суд


У разі порушення законодавства про оплату праці з боку роботодавця, працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення заробітної плати, яка йому належить, без обмеження будь-яким строком. Незалежно від того, чи були такі суми нараховані роботодавцем. Законопроєкт із такими змінами до ст. 233 КЗпП зареєстрували у ВРУ 22 березня.


Звільнитись самостійно чи домовитися?


Після запровадження воєнного стану трудове законодавство зазнало чимало змін. Незважаючи на це, порядок розірвання трудового договору з ініціативи працівника особливо не змінився. Якщо працівник має намір звільнитись, то він це може зробити за власним бажання або за угодою сторін. Саме у цих видах припинення трудового договору ініціатива має та може йти від працівника.


У чому різниця між цими підставами звільнення – далі в публікації.


Стаття та відео тут.


Відстрочці бути, але не для всіх


Комітет з питань нацбезпеки не підтримав надання відстрочки певним категоріям громадян. Відповідні правки намагалися додати до редакції законопроєкту про мобілізацію, ухваленого в першому читанні. Для кого передбачили відстрочку, а кого позбавили, розповідаємо тут.


Аспіранти продовжують навчатися


Мобілізації не підлягатимуть аспіранти як державної, так і контрактної форми навчання, про це говоримо тут.


Зростає розмір МЗП: на що звернути увагу


З 1 квітня 2024 року зростає розмір мінімальної зарплати. З цієї дати мінімальна зарплата збільшиться до 8000 грн в місячному розмірі, і до 48 гривень в погодинному розмірі. Такі розміри мінімальної зарплати передбачені ст. 8 Закону про держбюджет-2024. Зростання цих показників вплине на низку величин, а деякі показники залишаться без змін. На що звернути увагу – далі в публікації.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Читати статтю


Нові правила компенсації простою не з вини працівника


На розгляд ВРУ подано законопроєкт №11109, автори якого пропонують чітко визначити у КЗпП, що простій не з вини працівника під час воєнного стану повинен оплачуватися за рахунок держбюджету. Про розмір компенсації за простій дізнавайтеся тут.


Корисно для кадровика


  1. Працівники з інвалідністю мають «особливі» трудові права та гарантії;
  2. ДПС слід повідомити про тимчасовий характер роботи.


Новини підготувала


Ваша за щомісячне підвищення зарплати Редакція