Про працівників, які залишилися на ТОТ. Лікарняний для догляду за повнолітнім. Перевірки ДПС. Оскарження санкцій за невиконання 4% нормативу. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 28.03.2024

Про працівників, які залишилися на ТОТ. Лікарняний для догляду за повнолітнім. Перевірки ДПС. Оскарження санкцій за невиконання 4% нормативу


ДПС шукає неоформлених працівників


Під час проведення фактичних перевірок мережі магазинів податківці зафіксували не лише факти проведення розрахунків без застосування РРО/ПРРО, а також задокументували працю 13 неоформлених працівників. Деталі тут.


Знання і професійні подарунки безкоштовно


ПФУ не приймає скан-копії паперової трудової книжки або робить зауваження? Є сумніви, як правильно виправити помилку на «титулці» паперової трудової?


Яна Ярошенко розповість про ТОП-7 помилок у паперових та електронних трудових книжках, а також поділиться алгоритмами безпечних виправлень.


А Тетяна Донець ознайомить вас із ТОП-5 нестандартних звільнень.


Прямувати на трансляцію


Трудові відносини з працівником на ТОТ


Держпраці навела кілька варіантів оформлення трудових відносин з працівниками, які залишилися на тимчасово окупованій території, а саме: перевести таких працівників на простій, надати їм відпустку без збереження заробітної плати або звільнити. Про нюанси звільнення розповідаємо за посиланням.


Лікарняний для догляду за повнолітнім родичем


У ПФУ зазначають, що лікарняний для догляду за хворим повнолітнім членом сім’ї надається від першого дня, але не більше 3-х календарних днів. В особливих випадках, цей термін може бути продовжено.


Оскарження санкцій за невиконання нормативу 4%


Роботодавці зобов’язані виконувати норматив працевлаштування осіб з інвалідністю, а за його невиконання — до роботодавців застосовуються адміністративно-господарські санкції. Після 10 березня цього року роботодавці, які не виконали норматив за 2023 рік, почали отримувати розрахунки адміністративно-господарських санкцій. У зв’язку з цим у них виникають питання щодо можливості оскарження застосованих санкцій.


У статті розглянемо порядок оскарження штрафу за невиконання нормативу, підстави для такого оскарження, та наведемо приклади із судової практики.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Читати статтю


Компенсація за особливе робоче місце


Фахівці Держпраці нагадали роботодавцям, що з 1 квітня 2024 року збільшується сума компенсації за облаштування робочого місця для працівника з інвалідністю, а саме:


  1. для І групи компенсація складає 120 тис. грн
  2. для ІІ групи – 80 тис. грн


Корисно для кадровика


  1. У Дії доступні освітні документи.
  2. Додаткова відпустка водію під час воєнного стану надається за рішенням роботодавця.
  3. Позаплановий інструктаж можна проводити на робочому місці.


Новини підготувала


Ваша сьогодні прийшла з весняними променями Редакція