Про обов’язки роботодавця у день звільнення. Що очікувати у квітні. Виконання обов’язків відсутнього працівника. Швидкий перехід на е-трудову. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 01.04.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Обов’язки роботодавця у день звільнення: у разі невиконання – суд


У день звільнення роботодавець зобов’язаній видати працівникові копію наказу про звільнення, а також провести остаточний розрахунок. У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт №11107, яким передбачено нові строки для звернення до суду, зокрема, у частині порушення зобов’язань щодо остаточного розрахунку. Деталі за посиланням.


Новий курс на платформі!


«Трудова книжка – 2024: швидкий перехід на електронну».


Перехідний період у трудових книжках продовжується, а це породжує багато запитань.


Ми зібрали усі з них та надали відповіді й практичні рекомендації. Поговоримо про місце зберігання паперової трудової книжки, внесення до неї записів, а також про передачу скан-копій до ПФУ й остаточний перехід на е-трудову.


Головна перевага курсу: це «живий» практикум із роботи на порталі ПФУ – від авторизації до передачі скан-копій паперової трудової книжки, роботи з XML-файлом.


Перейти до курсу!


Звільнення «одним днем» можливе? 


Найпоширенішою підставою для звільнення день у день – є звільнення за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Головне, щоб між працівником та роботодавцем було досягнуто згоду про дату звільнення. І краще таку домовленість оформлювати у письмовій формі.


Бронювання за дохід не буде… принаймні поки що


Не одноразово нардепи та представники влади порушували питання бронювання працівників через високі зарплати або доходи, чи сплачені у певній сумі податки та збори.


Редакція радує подарунком


Сьогодні ми даруємо вам Чек-лист «Відпустки та робочий час у квітні: зразки кадрових документів».


🎁 Отримати подарунок


Військовий облік: відповідальна особа


Фахівці Держпраці роз’яснили, що організація військового обліку на підприємствах покладається на їхніх керівників. А ось обов’язки з ведення військового обліку на підприємствах покладаються на працівників служби персоналу, служби управління персоналом. Чи може стороння особа, яка не перебуває в трудових відносинах, вести військовий облік на підприємстві?


Виконання обов’язків відсутнього працівника: варіанти та оформлення


Працівник захворів, не вийшов на роботу через прогул або пішов у відпустку, та його роботу має виконати хтось інший. В який спосіб можна оформити виконання обов’язків відсутнього працівника? Які варіанти містять норми чинного законодавства? Саме ці питання розглянули у статті.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Читати статтю


♑ А що кажуть зірки?


Зірки прогнозують у квітні нові досягнення! Робота буде йти як по маслу, попри ваше нетерпіння з приводу наближення відпустки. Зірки радять берегтися від кліщів і не сумувати, якщо весняна сукня сама по собі зменшилась у шафі за зиму.


Як стати відеоредактором за один клік?


Ми знаємо, наскільки корисними є наші безкоштовні вебінари за найактуальнішими темами.


І як професіонал, ви можете допомогти нам у плануванні наступних ефірів. Усе дуже просто — виберіть тему вебінару, яка цікавить вас найбільше. Своїм голосом ви допомагаєте нам робити ефіри максимально корисними.


Дякуємо заздалегідь 😉


Пройти опитування


Додаткова відпустка водіям автобусів в умовах воєнного стану

 

Чи має право роботодавець відмовити у наданні щорічної відпустки за особливий характер праці в умовах воєнного стану водію автобуса? Відповідь тут.


Що очікувати кадровику у квітні


Про святкові і робочі дні квітня, норми тривалості робочого часу, кадрові звіти розповідаємо за посиланням.


А календар кадровика на квітень 2024 року знайдете тут.


Корисно для кадровика


  1. Тепер у лікарняному можна змінити роботодавця.
  2. Чому не варто ігнорувати повістку у дверях та поштовій скриньці.
  3. Підвищення розміру компенсаційних виплат роботодавцям відбудеться з 1 квітня.
  4. ДПС проводить перевірку роботодавців на предмет виплати зарплати.
  5. Існують два варіанти для перегляду е-трудової книжки.


Новини підготувала


Ваша нікому сьогодні не вірить Редакція