Про законне звільнення за прогул. Е-лікарняний і МВТН. Звільнення без відпрацювання. Грошова компенсація відпусток. 🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 02.04.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Звільнення за прогул з поважних причин


Коли суд вирішує чи законно працівника звільнили через прогул, то бере до уваги не тільки сам факт відсутності працівника на роботі більше трьох годин протягом робочого дня, а й поважність причин відсутності. Які причини відсутності працівника суд вважає важливими, розповідаємо за посиланням.


Відходимо від старої концепції військового обліку 


Тепер усі будуть перебувати на військовому обліку. А деякі громадяни матимуть або право на відстрочку від призову, або на бронювання. Що ще передбачає новий законопроєкт про мобілізацію, дізнавайтесь за посиланням.


Служба охорони праці: хто (не)може виконувати функції


Кожен роботодавець зобов'язаний створити службу охорони праці. При цьому є певні умови для її створення. Про те, на кого можна покласти обов’язки з охорони праці на підприємстві, а хто не має права виконувати функції з питань охорони праці – в публікації.


Стаття та відео тут


Звільнення одним днем можливе – суд


У зв'язку із веденням бойових дій у районах, де розташоване підприємство, та через загрозу для життя і здоров’я, працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого строку попередження, як це передбачено ст. 38 КЗпП.


Перегляньте судовий кейс, як припинити трудові відносини з підприємством у цьому випадку.


Грошова компенсація відпусток при звільненні


При звільненні працівника роботодавець зобов’язаний виплатити компенсацію за невикористані дні відпусток. Як правильно визначити скільки днів щорічної відпустки для компенсації, якщо працівник звільняється до завершення робочого року? Як правильно розрахувати дні відпустки до і після 31.12.2023, як застосовувати правила заокруглення? Відповіді знайдете у статті.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Читати статтю


Нові правила у відпустках при народженні дитини


Уряд ухвалив постанову №356, яка розширює перелік документів, необхідних для підтвердження права на відпустку при народженні дитини для батька, бабусі чи діда.


Різниця між МВТН та е-лікарняним


Е-лікарняний та медичний висновок про тимчасову непрацездатність – два різні електронні документи, але тісно пов’язані між собою. Вони засвідчують факт тимчасової непрацездатності людини. Про основні відмінності кожного з цих е-документів говоримо тут.


Корисно для кадровика


  1. Банкрутство не звільняє підприємство від погашення заборгованості по заробітній платі.
  2. Деякі обмеження щодо використання праці неповнолітніх.
  3. Протягом 2024 року планують запустити єдиний вебпортал вакансій державних та комунальних медзакладів.
  4. Дата виходу на роботу працівника після демобілізації.


Новини підготувала


Ваша з такою погодою у прогула поважна причина Редакція