Про дії роботодавця через зниження призовного віку. Перевірка е-трудової на порталі ПФУ. Надурочні роботи та звільнення за прогул.🙋‍♀️ Ранковий кадровик від 08.04.2024

Коротко, структурно, зрозуміло розповідаємо про головні новини. Радимо кращі статті дня та даємо зразки документів. І трохи професійного гумору


Колеги, Тетяна Шолкова, редакторка Кадрової платформи № 1 підготувала щотижневий випуск новин.


Сьогодні обговоримо ключові зміни в законодавстві за тиждень з 1 по 7 квітня. Поїхали!


Дії роботодавця через зниження призовного віку 


З 4 квітня діє Закон №3127 про зниження призовного віку з 27 до 25 років. Тож з цієї дати усі чоловіки, які досягли 25 років, стали військовозобов’язаними. Чоловікам віком від 25 до 27 років потрібно звернутися до ТЦК для оформлення належного військово-облікового документа. Як діяти роботодавцю розповідаємо за посиланням.


Що означає переогляд обмежено придатних


Якщо громадянина визнали обмежено придатним до 04 травня 2024 року, він має пройти повторний медичний огляд. На це відведений строк – 9 місяців, який також відлічується від 04 травня 2024 року. Такі нові правила запровадив Закон №3621.


Е-реєстр та е-кабінет: чи будуть онлайн повістки 


Законом №3549-IX, в частині цифровізації удосконалюють чинний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів «Оберіг». Реєстр міститиме значний об’єм персональних і службових даних про громадян віком від 17 до 60 років. Його наповнюватимуть відомостями з різних державних реєстрів.


Коли реєстр запрацює повноцінно та чи будуть повістки вручати онлайн, говоримо тут.


Редакція радує подарунком


Сьогодні ми даруємо вам Помічник кадровика «Оформлення щорічної відпустки: зразки обов’язкових документів».


🎁 Отримати подарунок


У пошуках е-трудової


Фахівці ПФУ визначили алгоритм дій для перегляду електронної трудової. Повна інструкція за посиланням.


А як перевірити, чи передані скан-копії паперової трудової до ПФУ за допомогою мобільного застосунку ПФУ, показала у відео Ольга Хільчук.


Надурочні роботи: оформлення та облік


На практиці трапляються випадки, коли у роботодавця є необхідність залучити працівників до роботи понад встановлену тривалість робочого часу. Така робота вважається надурочною. У консультації розглянемо, якими нормами регулюється така робота, кого з працівників можна залучати до неї, а кого – ні, а також які документи необхідно оформити, та як здійснюється оплата праці за надурочні роботи.


Деталі, як і завжди, чекають вас на нашому сайті 👇


Читати статтю


♑ А що кажуть зірки?


Зірки задоволені вами! До відпустки рукою подати, а ви все ще старанно працюєте. Яка витримка, так тримати! Цього тижня зірки прописують вам сонячні ванни для гармонії і балансу в цьому мінливому світі. Якщо ж і це не допоможе — келих вина ніколи не буває зайвим 😉


Як стати відеоредактором за один клік?


Ми знаємо, наскільки корисними є наші безкоштовні вебінари за найактуальнішими темами. І як професіонал, ви можете допомогти нам у плануванні наступних ефірів. Усе дуже просто — виберіть тему вебінару, яка цікавить вас найбільше. Своїм голосом ви допомагаєте нам робити ефіри максимально корисними. Дякуємо заздалегідь 😉


Пройти опитування


Нові документи для відпустки при народженні дитини


Відомо, що батько дитини, який перебуває з матір'ю в цивільному шлюбі, має право на відпустку при народженні дитини на 14 к. дн. 29 березня Уряд прийняв постанову №356 і уточнив, що для її отримання батько дитини має надати свідоцтво про народження дитини, де вказано, що саме він є батьком дитини, і заяву від матері, в якій зазначено, що вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом і мають взаємні права і обов’язки.


Завантажуйте безкоштовно готовий зразок такої заяви за посиланням. А інфографіку з оновленими правилами від Держпраці опубліковано тут.


Не поспішайте звільняти


Держпраці роз’яснює, що для звільнення працівника, наприклад, за прогул, роботодавець повинен не лише підтвердити факт відсутності працівника на роботі понад три години протягом робочого дня, а й встановити причини відсутності і, бажано, документально.


Корисно для кадровика


  1. Облік робочого часу здійснюють усі роботодавці.
  2. Оплата праці при скороченому робочому часі така сама, як і при повному.
  3. Відповідальність за відсутність перерв у роботі працівників.
  4. Виплата заробітної плати раз на місяць – це порушення.
  5. Не передбачено штраф за порушення оформлення листка непрацездатності.
  6. Посилання на вакансії на сайті не доказують виконання роботодавцем вимог щодо працевлаштування скороченого працівника.


Новини підготувала


Ваша план на сьогодні: чекати п'ятницю Редакція