Закон про мобілізацію прийнято! Обмеження керування авто та інші зміни

11 квітня Верховна Рада в другому читанні прийняла Закон на базі Законопроєкту № 10449. Про нові обов’язки, передбачені для військовозобов’язаних та заходи впливу у разі їх невиконання, а також про те, які обов’язки вводяться для представників ТЦК при врученні повісток – далі в публікації


Наявність та перевірка документів, які повинні мати при собі чоловіки від 18 до 60 років


Під час мобілізації усі громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу представника ТЦК або поліцейського.


Під час перевірки документів представник ТЦК або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів.


Обов’язок уточнення військово-облікових даних


Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані. Якщо вони перебувають на території України, то це можна зробити шляхом відвідування ТЦК за місцем перебування на військовому обліку або через ЦНАП, або через електронний кабінет.


У разі невиконання обов’язків військовозобов’язаним, ТЦК має право за певних умов звернутися до суду із позовною заявою про застосування судом тимчасового обмеження такої особи у праві керування транспортним засобом.


Уточнення військово-облікових даних за кордоном


Якщо громадянин України перебуває за кордоном, то оновити або уточнити свої військово-облікові дані він повинен шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.


Тобто, тільки у разі виконання обов’язків з оновлення військово-облікових даних, чоловіки за кордоном зможуть вчиняти консульські дії.


Базова військова служба, базова загальновійськова підготовка та можливість військової служби до досягнення 25-річного віку


Ще одні із важливих новацій прийнятого Закону – це введення замість строкової військової служби базової військової служби. За повідомленнями нардепів, строк проходження базової військової служби у мирний час становить 5 місяців, а під час воєнного стану – 3 місяці. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.

Крім того, запроваджується базова загальновійськова підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.


Додана норма, яка виключає неузгодженість певних норм щодо призову. А саме: не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.


Вручення повістки


Під час вручення повістки представники ТЦК на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані назвати свої прізвища, ім’я та по батькові, посаду, а також пред’явити службові посвідчення.


Нормативно-правове забезпечення


Законопроєкт №10449 - Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку від 30.01.2024 №10449.


Джерело: kadroland