Обмеження кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Чи є обмеження кількості працівників з нефіксованим робочим часом?

Так, є. Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець.


Роботодавець (роботодавець - фізична особа), який використовує працю менше ніж 10 працівників, може укладати не більше одного трудового договору з нефіксованим робочим часом (ст. 21-1 КЗпП).


Водночас стаття 21-1 КЗпП не містить механізму розрахунку кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом (далі - ТДНЧ). Але Мінекономіки надало на своєму сайті відповідний коментар:


«Вважаємо, що при визначенні допустимої кількості ТДНЧ до загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець, необхідно включати, зокрема, і ті ТДНЧ, які будуть укладені. Наприклад, якщо у роботодавця перед укладенням ТДНЧ працює 36 працівників за звичайними трудовими договорами, то такий роботодавець може укласти 4 ТДНЧ, оскільки в такому випадку загальна чисельність його працівників становитиме 40 осіб ((36+4)*10%=4).


При цьому не вважаємо можливим при визначенні частки 10% округлювати кількість працівників, які можуть працювати за ТДНЧ, до більшого цілого числа.


Наприклад, якщо загальна кількість трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець, становить 17 осіб, то такий роботодавець може укласти не більше 1 ТДНЧ ((17+1)*10%=1,8), тому що для можливості укладення 2 ТДНЧ загальна кількість трудових договорів повинна становити щонайменше 20 (20*10%=2)».


Додатково хочемо відмітити, що на відміну від звичайного трудового договору, яким встановлюється обов’язок роботодавця забезпечувати працівника роботою на постійній основі та обов’язок працівника бути постійно присутнім на робочому місці відповідно до встановленого графіку роботи, ТДНЧ передбачає виконання роботи за нестандартних умов праці.


Тобто роботодавець надає і оплачує роботу, а працівник її виконує – лише за наявності такої роботи.


ТДНЧ можна використовувати у тих випадках, коли у роботодавця виникає потреба у залученні до праці осіб на нерегулярній основі для виконання тих чи інших робіт, які носять непостійний, але повторюваний характер.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Заява про прийняття на роботу за трудовим договором з нефіксованим робочим часом

Наказ про прийняття на роботу за трудовим договором з нефіксованим робочим часом

Примірна форма трудового договору з нефіксованим робочим часом

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом (у довільній формі)


Відео по темі:


Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: для кого і на яких умовах