Є текст Закону про мобілізацію: обов’язки чоловіків, ризик затримання поліцією

Текст Закону № 3633, що вносить зміни до Закону про мобілізацію, вже підписав Президент. Закон набере чинності через місяць після опублікування


Обов’язок щодо уточнення даних


Всі військовозобов’язані чоловіки до 60 років зобов’язані протягом 60 днів уточнити свої облікові дані через ТЦК або ЦНАП, або через електронний кабінет.


Чоловіки, які знаходяться за кордоном, також зобов'язані уточнити свої дані. Але вони це будуть робити через електронний кабінет або за спеціальним номером телефону, який з часом буде всім відомий.


Заходи впливу


До чоловіків, які не виконали обов’язку щодо уточнення особистих даних (йдеться про чоловіків в Україні), передбачені певні заходи впливу, а саме: адміністративне затримання, доставлення в ТЦК, заборона керування транспортним засобом.

 Наприклад, чоловік протягом 60 днів не уточнив свої дані.

В такому випадку алгоритм дій наступний:


  1. ТЦК може звернутися до Національної поліції для того, щоб відбулося адміністративне затримання цього військовозобов'язаного і доставлення його до ТЦК.
  2. Якщо Національна поліція не зможе знайти та доставити військовозобов'язаного до ТЦК, вона повідомляє про це ТЦК.
  3. ТЦК направляє вимогу такому військовозобов'язаному. Днем її вручення, є день вручення вимоги під розписку засобами поштового зв'язку, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи. Тобто, вимога навіть у випадку її не отримання, може вважатися отриманою.
  4. ТЦК, яке направило вимогу (в разі нез'явлення за цією вимогою військовозобов'язаного), звертається до суду для того, щоб розглянути питання про заборону керування транспортним засобом.

 

Ось такі заходи впливу (окрім штрафу) можуть очікувати на військовозобов'язаних, які не з'являються за повісткою, не оновлюють свої дані та не уточнюють їх протягом 60 днів.


Нормативно-правове забезпечення


Закон про мобілізацію - Закон України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Закон №3633 - Закон України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку».


Джерело: kadroland