В умовах воєнного стану діють додаткові підстави для звільнення працівника

Під час воєнного стану можна звільняти працівників на лікарняному та у відпустці  

Фахівці Держпраці зазначають, що до процедури звільнення працівника є певні вимоги. Якщо до війни КЗпП було заборонено звільнення працівника за ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності, або перебування у відпустці, то зараз все інакше.


Стаття 5 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин у період дії воєнного стану» допускає можливість роботодавця звільнити працівника:


  1. у період тимчасової непрацездатності;
  2. у період перебування у відпустці ( крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку).
У Держпраці додали, що датою звільнення буде перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначений у «лікарняному», або перший день після відпустки

Підстави звільнення працівника за ініціативою роботодавця визначені ст. 40 та 41 КЗпП. Тобто тільки при застосуванні цих підстав можна звільнити працівника на лікарняному чи у відпустці.


А от звільнення працівників за ініціативою роботодавця з підстав запровадження воєнного стану не допускається. Держпраці підкреслює, що це може кваліфікуватися як грубе порушення законодавства про працю


Джерело: Держпраці