У день звільнення проводиться повний розрахунок

Роботодавець зобов'язаний здійснити повний розрахунок з працівником у день звільнення, а також надати письмове повідомлення про нараховані та виплачені суми при звільненні

Ситуація: при звільненні роботодавець не виплатив працівниці всі суми, які їй належать. Вона звернулась до Держпраці

Інспектором праці було роз’яснено, що згідно з ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.


У Держпраці додали: якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.


Крім того, роботодавець повинен письмово повідомити працівника про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати:


  1. основна та додаткова заробітна плата;
  2. заохочувальні та компенсаційні виплати;
  3. інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні.
Водночас Держпраці нагадала роботодавцю, що за порушення вимог законодавств про працю передбачено адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність

Заборгованість з боку роботодавця була повністю погашена.


Джерело: Держпраці