Працівника, який проходить ВЛК, увільняйте із збереженням середнього заробітку

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Працівнику видали направлення на ВЛК. Чи можемо увільнити працівника і на скільки днів? За ним зберігається середній заробіток?

Так, увільніть працівника на час проходження медичного обстеження за направленням ТЦК та СП із збереженням середнього заробітку.


Громадяни України для виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік, призовом або прийняттям на військову службу, а також особи, які направляються відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, Центральним управлінням або регіональним органом Служби безпеки України, відповідним підрозділом Служби зовнішньої розвідки України на медичний огляд (медичне обстеження в амбулаторних чи стаціонарних умовах), лікування, звільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я, із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати (ч. 2 ст. 21 Закону України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу»).


У Табелі обліку використання робочого часу відсутність працівника, пов’язану з проходженням медичного огляду за направленням призовної комісії, позначають літерним кодом «ІН» (цифровий код — 22).


Якщо в направленні не зазначені дати, то попросіть працівника взяти Довідку військово-лікарської комісії згідно Додатку 4 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом МОУ від 14.08.2008 № 402 (далі - Положення).


Довідку оформлюють у двох примірниках, копію видають особі, яка пройшла медичний огляд згідно пункту 3.8 глави 3 розділу II Положення.


Зразок наказу про увільнення від роботи на час проходження медичного огляду за направленням ТЦК та СП завантажуйте за посиланням.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland