Не встановлюйте за однаковими посадами різні оклади

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Чи можна встановити різні оклади за однією і тією самою посадою для працівників, що знаходяться в різних підрозділах?

Якщо обов’язки в посадових інструкціях різні, то встановити різні оклади для однакових посад можна. Але все ж не радимо цього робити.


Посади в штатному розписі знеособлені. Вам буде потрібно пояснити інспектору з праці за яким принципом обрали більший чи менший оклад за однаковою посадою.


Якщо обов’язки в посадових інструкціях однакові, то встановлювати різні оклади для однакових посад не варто.


Різний розмір окладів для працівників, що обіймають однакові посади, інспектор праці може визнати дискримінацією в оплаті праці та кваліфікувати як порушення законодавства про працю (ч. 1 ст. 1 Конвенції Міжнародної організації праці про дискримінацію в галузі праці та занять № 111, ратифікована Україною 04.08.1961; ст. 2-1 КЗпП).


Рекомендуємо розглянути такі варіанти:


  1. Розширте назви посад уточнювальними словами. Назви професій за потреби можна розширити термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення (Примітка 2 Додатку В Класифікатора професій).
  2. Встановіть однакові оклади, але різницю в оплаті працівників регулюйте надбавками, доплатами чи преміями відповідно до колективного договору (Положення про оплату праці).


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland