Повістки вручатимуть цілодобово та в будь-яких місцях: аналіз Порядку №560

Відповідно до постанови КМУ №560, вручення повісток резервістам та військовозобов'язаним буде здійснюватися цілодобово та в будь-яких місцях

За пунктом 35 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 №560 (далі – Порядок №560), представники, уповноважені вручати повістки, здійснюють оповіщення громадян як самостійно, так і у складі груп оповіщення.


Способи вручення повісток


Вручення повісток резервістам та військовозобов’язаним здійснюється цілодобово:


  1. за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, роботи, навчання,
  2. у громадських місцях,
  3. громадських будинках та спорудах,
  4. місцях масового скупчення людей,
  5. територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки,
  6. на пунктах пропуску (блок-постах),
  7. пунктах пропуску через державний кордон України.


Способи оповіщення


За адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені:


  1. через дільниці оповіщення шляхом їх виклику до таких дільниць та вручення повісток, отриманих від районних (міських) ТЦК та СП представниками цих дільниць, та вручення повісток за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  2. представниками районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад;
  3. представниками ТЦК та СП особисто або засобами зв’язку;
  4. групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, ТЦК та СП, поліцейські, а також під час оповіщення мешканців багатоквартирних будинків — керівник установи (організації) або фізична особа — підприємець, яка надає послуги з управління багатоквартирними будинками, або голова правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (п. 36 Порядку №560).


За місцем роботи або навчання резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені:


  1. представниками підприємства (установи, організації) на (у) якому (якій) він працює;
  2. представниками закладу освіти, у якому він навчається;
  3. представниками ТЦК та СП;
  4. групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), підприємства (установи, організації), ТЦК та СП та поліцейські (п. 37 Порядку №560).


У громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах), пунктах пропуску через державний кордон України резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені:


  1. представниками ТЦК та СП;
  2. групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), ТЦК та СП та поліцейські (п. 38 Порядку №560).


У районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки резервістам та військовозобов’язаним повістка вручається військовослужбовцями або працівниками таких центрів (п. 39 Порядку №560).


Фото- і відеофіксація вручення повістки


Під час вручення повістки здійснюється фото- і відеофіксація із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації представником ТЦК та СП або поліцейським (п. 40 Порядку №560).


Належне підтвердження оповіщення


Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) ТЦК та СП або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:


1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;


2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:


  1. день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
  2. день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК та СП під час уточнення своїх облікових даних;
  3. день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК та СП іншої адреси місця проживання.


Джерело: КМУ