Норматив осіб з інвалідністю: як виконати без санкцій 

Серед обов’язків роботодавця – забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю. Які вимоги висуває законодавства щодо цього зараз? Про це у статті


Сучасні правила 

 

У питанні вимог до роботодавця з приводу працевлаштування осіб з інвалідністю, як і раніше, головну роль відіграє Закон № 875.   


Проте, варто відзначити, що необхідність реєструватися у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю, а також подавати щорічний звіт про виконання нормативу осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ скасовано ще з 6 листопада 2022 року. 

Однак виконувати норматив, а отже і працевлаштовувати працівників з інвалідністю, як і раніше, необхідно. Цей обов’язок залишився незмінним навіть під час дії воєнного стану. Як і розмір адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу

Показник виконання нормативу обчислюється Фондом соцзахисту осіб з інвалідністю самостійно на базі відомостей, які протягом року вносяться до Податкового розрахунку.


Таким чином, результат обрахунку показника, перш за все, залежить від правильності дій платника податків та коректності даних, що надаються в Податковому розрахунку.


Що треба тримати на контролі? 

 

По-перше: ретельне і виважене заповнення заголовної частини Податкового розрахунку. Зокрема, рядків 101 «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період» та 102 «працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність».


Виправлення цих рядків у Податковому розрахунку наразі не передбачене, але інформація з них є підставою для обчислення нормативу осіб з інвалідністю. 

 

По-друге: систематичний контроль показника середньооблікової кількості штатних працівників протягом року. Головний помічник в цьому – Інструкція № 286.


Зокрема, до показника середньооблікової кількості штатних працівників враховують працівників, які перебувають:


  1. в щорічній основній та додатковій відпустках;
  2. у відпустці без збереження зарплати, зокрема і на весь час воєнного стану або карантину;
  3. на військовій службі. 


Такі працівники фактично не працюють, але враховуються у середньообліковій кількості штатних працівників, отже і впливають на норматив! 


По-третє: моніторинг наявності працівників з інвалідністю протягом року.

 

Нормативи (ст. 19 Закону № 875): 


  1. якщо середньооблікова кількість штатних працівників за рік складе не більше ніж 7 осіб, то працевлаштовувати осіб з інвалідністю не треба (хоча можна!);
  2. якщо від 8 до 25 осіб, то вам слід працевлаштувати 1 особу з інвалідністю;
  3. якщо від 25 і більше осіб – норматив складе 4 % середньооблікової кількості працівників. 
До нормативу враховують осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи основне, незалежно від зайнятості (повний або неповний робочий час) та незалежно від встановленої групи інвалідності або нозології

Висновки:


Виконувати норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю треба, значення нормативу залишилося без змін. Однак обрахунками тепер займається Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю на базі даних з Податкового розрахунку.


Про санкції за невиконання нормативу повідомляє Пенсійний фонд на своєму порталі. 


Для виконання нормативу має бути працевлаштований працівник з інвалідністю за основним місцем роботи. 

 

Нормативно-правове забезпечення 

 

  1. Закон № 875 – Закон України від 21.03.1991 № 875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». 
  2. Інструкція № 286 – Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286. 


Джерело: kadroland.com