Як роботодавцю, працевлаштувавши особу з інвалідністю і облаштувавши їй робоче місце, отримати компенсацію за обладнання

Для отримання компенсації роботодавець може звернутись впродовж 90 днів після облаштування робочого місця для працевлаштованої людини з інвалідністю до центру зайнятості

29 серпня 2023 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2023 № 893, якою затверджено Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (далі – Порядок).

Програма передбачає відшкодування роботодавцю фактичних витрат за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю

Компенсація надається за придбаний (придбані) роботодавцем допоміжний засіб (засоби) для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю.


Повний перелік таких засобів викладений у додатку 1 зазначеного Порядку. Зокрема до них належать:


  1. меблі та фурнітура для робочих місць;
  2. допоміжні засоби для:
  3. фіксації, діставання і захоплення предметів на робочих місцях;
  4. захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях;
  5. діяльності та участі, пов’язаних із особистими мобільністю і пересуванням;
  6. інші засоби.


Розмір компенсації вартості облаштування такого місця залежить від групи інвалідності особи, для якої обладнане робоче місце: І група інвалідності до 100,5 тис. грн, ІІ група - до 67 тис. грн.


При цьому особа з інвалідністю протягом 180 календарних днів, що передують дню її працевлаштування не повинна перебувати у трудових відносинах із роботодавцем, який подав заяву.


Для отримання компенсації роботодавець може звернутись впродовж 90 днів після облаштування робочого місця для працевлаштованої людини з інвалідністю.


Заява подається до філії Харківського обласного центру зайнятості чи її структурного підрозділу за місцем провадження своєї господарської діяльності. До заяви додаються документи, що підтверджують працевлаштування особи з інвалідністю та придбання допоміжних засобів для облаштування робочого місця (договір, рахунок, квитанція, накладна тощо).


Джерело: Харківський обласний центр зайнятості