Що буде, якщо не оновити дані в ТЦК, ЦНАП або Резерв+? Штраф до 25500 грн накладається не завжди!

За неоновлення даних в ТЦК, ЦНАП або Резерв + передбачена відповідальність за ст. 210 КУпАП. Особі загрожує штраф від 17000 грн до 25500 грн. Як відстояти своє право і не отримати величезний штраф – далі в публікації


Обов’язок повідомляти ТЦК про зміну облікових даних


Відповідно до ч. 11 ст. 38 Закону України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу» та пп. 8 п. 1 Правил військового обліку, затверджених постановою КМУ від 30.12.2022 №1487 (далі - Правила військового обліку), призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну сімейного стану, зміну персональних даних, зокрема, про місце проживання та місце перебування, номери засобів зв’язку та адреси електронної пошти, реквізити документа про освіту, відомості про роботодавця, а також посаду і стаж роботи.


Ці вимоги діють вже досить давно, але мало хто подавав до ТЦК інформацію про зміну персональних даних.


Штраф за неоновлення військово-облікових даних накладається не завжди


Раніше адміністративна відповідальність складала 1700 грн. Сьогодні за порушення Правил військового обліку – від 17000 до 25500 грн відповідно до ст. 210 КУпАП. Вже є не поодинокі випадки накладення таких штрафів. Але є запобіжник і це примітка до ст. 210 КУпАП. Читаємо:

«Положення статей 210210-1 не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи».

Отже, є чітка норма. Якщо Міноборони може отримати дані самостійно з інших електронних реєстрів, баз даних чи систем, то відповідальність за статтями 210 та 210-1 КУпАП за порушення правил військового обліку чи  Закону про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію не настає.


Доступ до персональних даних військовозобов’язаних осіб


Міноборони може отримати персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів з офіційних ресурсів. В ст. 13 Закону України від 16.03.2017 № 1951-VIII «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів» визначено, що для формування бази даних реєстру Оберіг відбувається взаємодія з іншими реєстрами, зокрема, дані про місце роботи можна отримати з реєстру, яким опікується податковий орган, місце реєстрації повинно інтегруватися до Реєстру Оберіг з реєстру, який веде Державна міграційна служба.


Звісно, що інформація про народження дитини чи укладення шлюбу, отримання диплома, потрапляє у відповідні реєстри і ці дані доступні ТЦК, який є органом адміністрування реєстру Оберіг.


Тому, в разі намагання ТЦК накласти штраф за неповідомлення про зміну персональних даних, є можливість заперечувати, з огляду на примітку до ст. 210 КУпАП, а в разі накладення такого штрафу, оскаржувати його в суді.


Приклад рішення суду


Рішенням Ленінського районного суду міста Миколаєва у справі за №489/4119/24 від 13.06.2024 суд чітко зазначив, що інформацію, яку не оновив позивач, відповідач повинен отримати від уповноважених органів та з реєстрів, до яких має доступ в електронному вигляді. До речі, цей приклад може стати у нагоді після 17 липня для тих, хто з певних причин не уточнив свої дані.


Джерело: kadroland